Acuzațiile vin din partea ambasadorului Chinei la ONU. Acesta consideră că preşedintele Donald Trump „răspândeşte un virus politic” cu „acuzaţii nefondate” privind modul în care Beijingul a gestionat epidemia de COVID-19 în cadrul Adunării generale a acestui for, relatează AFP, citată de agerpres.

„La momentul în care comunitatea internaţională se luptă cu adevărat dur împotriva COVID-19, SUA răspândesc un virus politic aici, la Adunarea generală”, a declarat în faţa presei Zhang Jun, pe marginea sesiunii anuale a acestei instituţii la nivel de şefi de stat şi de guvern.

În discursul său din deschiderea marii reuniuni diplomatice anuale, preşedintele american a atacat China, acuzând-o că a „eliberat această plagă în întreaga lume”.

„China respinge cu fermitate şi se opune acestor acuzaţii fără fundament aduse de SUA”, a reacţionat ambasadorul chinez.

„Zgomotul de fond american este incompatibil cu atmosfera Adunării generale”, a adăugat el.

Un abuz la nivel mondial

Totodată, acesta l-a mai acuzat pe preşedintele american că „abuzează de platforma ONU pentru a provoca confruntare” şi a slăbi astfel organizaţia planetară.

În ceea ce priveşte pandemia, „suntem dispuşi să acordăm asistenţă Statelor Unite, încercând să le ajutăm să salveze vieţi şi să îi ajutăm pe aceşti oameni care sunt într-o situaţie disperată”, a mai spus ambasadorul chinez, în condiţiile în care SUA au atins marţi pragul de 200.000 de morţi de COVID-19.

Potrivit lui, „se poate spune că este un eşec complet”. „Trebuie să înţelegeţi că această ţară dispune de sistemul medical cel mai avansat, cu tehnologia cea mai performantă. În pofida acestui lucru, sunt numărul unu ca număr de cazuri confirmate şi pierderi de vieţi”, a precizat el.

„Dacă trebuie să facem pe cineva responsabil, atunci ar trebui să fie SUA, pentru că au pierdut atât de multe vieţi cu un comportament iresponsabil”, a afirmat, ironic, Zhang Jun.

„Unilateralismul împotriva interesului comun şi a vederilor comune ale comunităţii internaţionale duc la un impas. Care nu duce nicăieri. A venit cu adevărat timpul ca clasa politică americană să se trezească din propriile iluzii şi ficţiuni”, a mai declarat el. „Pentru a fi mare, trebuie să te comporţi ca un lider”, a completat el.