Este bucurie în Ucraina, după ce Vladimir Putin a revenit la sentimente mai bune şi a reactivat acordul privind exportul de cereale.

Zelenski îi mulţumeşte preşedintelui Erdogan pentru că a salvat acordul privind exportul de cereale

Cu această ocazie, preşedintele Volodimir Zelenski i-a mulţumit omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, care a depus eforturi de convingere pentru ca Moscova să nu renunţe definitiv la acest acord ce facilitează exportul de cereale prin Marea Neagră.

„I-am mulţumit preşedintelui Erdogan pentru participarea activă în menţinerea Acordului privind cerealele, pentru susţinerea constantă a suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii teritoriale”, a transmis, joi, liderul de la Kiev pe contul său de Twitter.

Preşedintele Zelenski a adăugat că a mai discutat cu preşedintele Turciei şi despre paşii ce pot fi făcuţi în continuare pentru prizonierii de război şi prizonierii politici capturaţi de ruşi să revină în Ucraina.

Mesaje venite imediat din SUA şi de la vârful ONU

După decizia luată la Moscova, administraţia de la Washington a transmis că este mulţumită de acest deznodământ, subliniind că trebuie însă şi ca acordul să fie apoi reînnoit.

„Este important ca acest acord nu doar să fie implementat, ci şi să fie înnoit spre sfârşitul acestei luni. Acest lucru ar aduce mai multă stabilitate pe piaţă şi ar exercita presiuni pentru scăderea preţurilor”, este mesajul dat de Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, citat de Le Monde.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a salutat la rândul său decizia Rusiei de menţinere a Acordului privind exporturile de cereale şi a pledat pentru înnoirea tratatului.

Acordul dintre Ucraina, ONU, Turcia şi Rusia prevede atât exporturi de cereale ucrainene, cât şi facilitarea exporturilor de alimente şi fertilizatori din Rusia. Acordul este valabil până pe 19 noiembrie şi va fi prelungit automat dacă toate părţile menţin angajamentele.

Ce a decis Vladimir Putin chiar miercuri, 2 noiembrie?

Reamintim că miercuri, 2 noiembrie, Vladimir Putin a anunţat personal că guvernul ucrainean a garantat că acest coridor de transport maritim umanitar din Marea Neagră nu va fi folosit de armata Ucrainei pentru a ataca Flota Rusiei, motiv pentru care Kremlinul și-a reînnoit participarea la acordul privind exportul cerealelor din Ucraina prin Marea Neagră.

„Am cerut asigurări și garanții din partea ucraineană că nimic de acest gen (atacuri asupra Flotei Rusiei din Marea Neagră – n.r.) nu se va mai întâmpla în viitor, că coridoarele umanitare nu vor fi folosite în scopuri militare. (…)

Am primit informații de la partea turcă, prin intermediul Ministerului Apărării, că astfel de asigurări au fost date de Ucraina cu privire la nefolosirea acestor coridoare umanitare în scopuri militare.

În acest sens, am dat instrucțiuni Ministerului Apărării pentru a relua participarea noastră deplină la aceste lucrări”, a explicat președintele Vladimir Putin.