La finalul negocierilor s-a convenit ca preţul de achiziţie plătit de Lactalis să fie majorat, de la 357 euro pe tona de lapte în luna iulie, până la 290 de euro pe tonă pentru ultimele cinci luni ale anului, ceea ce va duce preţul mediu pentru întregul an 2016 la 275 de euro pe tonă. 

"Este un preţ care aduce Lactalis la nivelul competitorilor", a declarat Dominique Barrau, secretarul general al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Exploataţiilor Agricole (FNSEA), cel mai mare sindicat al fermierilor francezi. 

"Negocierile s-au finalizat cu un acord. Este mult mai bine decât propunea Lactalis până în prezent", a declarat, la rândul său, Pascal Clément, preşedintele Federaţiei Regionale a Sindicatelor Exploataţiilor Agricole (FRSEA). 

Lactalis, care produce brânză, lapte unt şi iaurt sub mărci precum President, Bridel, Galbani şi Lactel, a confirmat acordul cu organizaţiile producătorilor fără a oferi alte detalii. 

Premierul francez Manuel Valls a salutat pe contul său de Twitter "o finalizare cu succes a crizei din sectorul laptelui". 

Între 2.000 şi 3.000 de fermieri protestează de aproximativ o săptămână în faţa sediului central al firmei Lactalis de la Laval, nord-vestul Franţei, însoţiţi de sute de tractoare şi vaci. De asemenea, fermierii au organizat proteste la supermarketuri şi au cerut consumatorilor să boicoteze produsele Lactalis. 

Producătorii europeni de lapte se chinuie în prezent să facă faţă scăderii preţului, ca urmare a supraproducţiei provocate de decizia de anul trecut a UE de a renunţa la cotele de producţie, la care s-au adăugat embargoul impus de Rusia pentru produsele alimentare occidentale şi diminuarea importurilor de lactate în China. 

Lactalis are o cifră de afaceri de 17 miliarde de euro şi aproximativ 75.000 de angajaţi în 85 de ţări din Europa, cele două Americi, Asia şi Africa, precum şi facilităţi de producţie în 43 de ţări.

Agerpres