Comisiile de apărare ale Camerei Deputaților și Senatului au aprobat cu unanimitate de voturi achiziția de avioane F-35. Este vorba despre o primă etapă de achiziție a 32 de avioane multirol F-35, de generația a V-a. Valoarea achiziției se ridică la 6,5 miliarde de dolari.

Parlamentul a aprobat cumpărarea de avioane F-35

„În urma dezbaterilor, în temeiul prevederilor art. 51 alin. (2) din OUG nr. 114/2011, membrii Comisiilor din cele două Camere au hotărât cu unanimitate de voturi pentru să aprobe prealabil inițierea de către Ministerul Apărării Naționale, prin Direcția generală pentru armamente, a procedurii de atribuire a acordurilor aferente programului de înzestrare menționat anterior”, se arată în document.

Programul de înzestrare se va derula în scopul obținerii pentru Forțele Aeriene Române a unor capabilități de apărare robuste și reziliente, credibile, interoperabile, flexibile și eficiente, destinate atât descurajării unei posibile agresiuni și articulării unui răspuns adecvat Ia provocările actuale și viitoare ale mediului de securitate, cât și îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO și UE.

Programul de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a. F-35”, Etapa I, 32 avioane constă în: contracte atribuite de un guvern unui alt guvern, prin atribuirea de către Guvernul României Guvernului Statelor Unite ale Americii de contracte de tip Letter of Offer and Acceptance, specifice Programului Foreign Military Sales având ca obiect 32 avioane F-35, motoare, suport logistic inițial, servicii de instruire, simulatoare de zbor FMT, muniții aer-aer și aer-sol, respectiv o valoare estimată de 6,5 miliarde USD (fără TVA).

Această achiziție a fost deja anunțată de către președintele României în februarie 2022.

Alte țări europene au aprobat achizițiile de astfel de avioane

Polonia a demarat recent o acțiune similară. Statul polonez va plăti 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane de vânătoare noi de generația a cincea F-35. Ele îi vor fi livrate începând cu 2024.

În plus, Elveţia a semnat în septembrie contractul pentru achiziția a 36 de avioane de luptă americane F-35 în valoare de 6,3 miliarde de euro. Livrările de F-35 A de la compania Lockheed-Martin urmează să înceapă în 2027, potrivit calendarului actual, şi să continue până în 2030.

Avioanele F-35 sunt apreciate la nivelul NATO pentru că sunt aproape „invizibile” pentru radare. Avioanele de tip „stealth”, cum ar fi F-35, utilizează forme specifice ale fuselajului și o vopsea specială pentru a reduce la minimum reflectarea undelor radar.