Pro România cere Parlamentului înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru achiziţiile publice realizate în perioada stării de urgenţă şi solicită premierului Ludovic Orban să prezinte un raport privind măsurile de relansare a economiei, scrie AGERPRES.

Un raport al testărilor COVID

Biroul Executiv al partidului s-a întrunit luni, fiind luate mai multe decizii, precizează un comunicat al formaţiunii. Pro România solicită prim-ministrului Ludovic Orban să prezinte, în Parlament, la Ora Guvernului, măsurile de relansare a economiei şi de atenuare a efectelor negative provocate de epidemia cu noul coronavirus. Totodată, se cere Guvernului să prezinte strategia pentru combaterea efectelor epidemiei, precum şi un raport legat de programul de testare a cetăţenilor în contextul COVID-19.

Subvențiile, imediat la plată

Guvernul trebuie să dispună plata imediată, chiar săptămâna aceasta, a subvenţiilor pentru agricultură şi a ajutoarelor de secetă şi să faciliteze accesul fermierilor la surse de apă, fără plată şi fără proceduri administrative, susţine Pro România. Partidul condus de Victor Ponta a mai decis să ceară Parlamentului dezbaterea şi aprobarea de urgenţă a proiectului care prevede acordarea de măşti pentru protecţia cetăţenilor în regim gratuit şi să iniţieze un proiect legislativ de sprijin pentru industria HORECA.

Drepturile Parlamentului

Pro România consideră că Parlamentul este cel care trebuie să stabilească data alegerilor locale şi parlamentare, în contextul în care Guvernul este unul minoritar, reprezentând un singur grup parlamentar care a primit 20% din voturi, mai menţionează sursa citată. În 23 aprilie, Camera Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă de prelungire a mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, ca urmare a izbucnirii epidemiei de COVID-19, cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă, data alegerilor locale din 2020 urmând să fie stabilită de către Parlament, prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votului.