Miniştrii de Finanţe ai UE au fost de acord marţi cu înfiinţarea unui organism al Uniunii Europene destinat combaterii spălării banilor în cele 27 de state membre ale blocului comunitar, sprijinind propunerea din mai a Executivului comunitar, transmite Reuters, conform Agerpres.

De asemenea, Consiliul Miniştrilor de Finanţe şi-a exprimat sprijinul faţă de intenţia Comisiei Europene de a armoniza reglementările UE pentru combaterea spălării banilor şi pentru a furniza coordonare şi sprijin pentru unităţile naţionale de informaţii financiare (autorităţile de luptă împotriva spălării banilor) din statele UE.

Comisia Europeană va prezenta propunerile legislative, astfel încât organismul Uniunii Europene destinat combaterii spălării banilor să intre în vigoare în primul trimestru din 2021.

În mai, Comisia Europeană anunţase că ia în calcul înfiinţarea unei noi autorităţi pentru a combate infracţiunile financiare şi a monitoriza mai strict activitatea băncilor.

Mai multe țări au fost adăugate de CE pe lista de interdicție

Într-un plan de acţiune adresat guvernelor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, Comisia explică faptul că UE are nevoie de un sistem de combatere a spălării banilor şi a infracţiunilor financiare, sistem dotat cu un supervizor la nivelul Uniunii Europene.

Orice eventuală supraveghere la nivelul UE ar putea ieşi de sub competenţa Autorităţii Bancare Europene (EBA) sau ar putea fi făcută de ”un organism nou, conceput” special în acest scop, a explicat Comisia Europeană.

Companiile din oricare dintre ţările listate au interdicţia de a primi fonduri UE. Executivul comunitar a adăugat pe această listă Bahamas, Barbados, Botswana, Cambodgia, Ghana, Jamaica, Mauritius, Mongolia, Myanmar, Nicaragua, Panama şi Zimbabwe. Pe lista respectivă se află deja Afganistan, Irak, Vanuatu, Pakistan, Siria, Yemen, Uganda, Trinidad şi Tobago, Iran şi Coreea de Nord. Toate aceste state, cu excepţia Coreii de Nord, s-au angajat să-şi schimbe regulile în vederea creşterii eficienţei luptei contra spălării banilor şi contra finanţării terorismului.

În acelaşi timp, Comisia a înlăturat de pe lista UE şase ţări care au înregistrat progrese în combaterea spălării banilor: Bosnia, Guyana, Laos, Etiopia, Sri Lanka şi Tunisia.