Mai exact, potrivit Afp, preşedintele în exerciţiu al SUA Donald Trump a luat decizia joi de a le interzice americanilor să investească în companii chineze acuzate de guvernul său că susţin activităţile militare ale Beijingului, informează agerpres.

Astfel, într-un decret, Donald Trump precizează faptul că această interdicţie va intra în vigoare începând cu 11 ianuarie, cu 9 zile înainte de plecarea sa de la Casa Albă şi sosirea succesorului său Joe Biden.

Situația devine dificilă pentru americanii care deţin acţiuni şi alte interese financiare în companiile vizate. Aceștia au termen până în noiembrie 2021 să le cedeze.

Acest anunţ face parte din ofensiva recentă a administraţiei Trump de a contracara puterea în creştere a Beijingului, care concurează cu Washingtonul pe scena mondială pe aproape toate planurile, de la economie la apărare, politică şi tehnologie, notează AFP.

Câteva zile la Casă Albă

Donald Trump mai are de petrecut doar câteva săptămâni la Casa Albă, urmând apoi să-i predea lucul lui Jon Biden, în vârstă de de 77 ani, care a devenit al 46-lea președinte american, potrivit surselor din presa internaţionalã – CNN, NBC, CBS, Reuters, BBC.

Democratul în vârstă de 77 de ani a câştigat cursa de la Casa Albă, în ciuda criticilor care susţin că nu ar fi avut şanse din cauza vârstei înaintate. Într-adevăr, Joe Biden este cel mai în vârstă american aşezat pe fotoliul celui mai influent politician al lumii libere, însă Donald Trump ar fi „câştigat” aceeaşi apreciere dacă ar fi dobândit un nou mandat, întrucât şi el are 74 de ani în prezent.

De menționat este faptul că, în anul 1973 Biden a devenit senator la vârsta de 30 de ani, fiind unul dintre cei mai tineri senatori din istoria ţării. El a activat drept senator al statului Delaware timp de 36 de ani, până în 2009, când a candidat pe tichetul Democraţilor alături de Barack Obama.

Nu este prima dată când Biden vrea să devină preşedintele celei mai puternice economii din lume. Atât în 1988, cât şi în 2008, Joe Biden a candidat pentru a deveni cartea jucată de Democraţi în cursa prezidenţială.