Guvernul va sancţiona abuzul în utilizarea concediului medical după ce la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) un sfert dintre salariaţi au apelat la aceasă modalitate de a evita luarea unor măsuri salariale.

Întrucât foarte mulţi bugetari abuzează de concediu medical, numai la AVAS, în luna februarie, fiind în această situaţie 116 salariaţi, Guvernul vrea să adopte un act normativ care să-i sancţioneze pe cei care abuzează de concediile medicale. Premierul Emil Boc i-a solicitat, în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, ministrului Sănătăţii să urgenteze elaborarea unui act normativ privind concediul medical.

„Am primit o informare chiar astăzi că numai la AVAS în luna februarie au fost în concediu medical 116 angajaţi. Din păcate este doar unul dintre cazurile de utilizare abuzivă a concediului medical”, a spus Boc.
La AVAS sunt angajate 420 de persoane,a stfel încât în luna februarie, mai mult de un sfert dintre salariaţi se afla în concediu medical.

Drept urmare, autorităţile vor să elaboreze un act normativ care să sancţioneze utilizarea abuzivă a concediului medical. „Celor care abuzează trebuie să le închidem uşile, prin modalităţi legale”, a arătat premierul.

Potrivit proiectului propus de Ministerul Sănătăţii, persoanele aflate în concediu medical vor fi verificate la domiciliu de reprezentanţii angajatorilor, ai Casei de Asigurări şi ai Poliţiei, iar dacă nu sunt găsite acasă nu vor mai primi indemnizaţia de asigurări sociale.

Ministerul Sănătăţii mai propune dublarea amenzilor pentru eliberarea certificatelor false de concediu de către medici. Astfel, amenzile vor avea valori cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.