S-a aflat ce probleme a avut elicopterul Black Hawk care a aterizat forţat în Piaţa Charles de Gaulle, în urmă cu câteva zile. Acesta a avut probleme la cutia de viteze şi se putea prăbuşi în câteva secunde. Ancheta a scos la iveală că, fără un echipaj foarte bine pregătit se putea produce o catastrofă de proporţii.

Aproape de o catastrofă

Aterizarea forţată în Piaţa Charles de Gaulle a elicopterului american Black Hawk a fost un gest extrem. Defecţiunea aparatului putea duce la prăbuşire în câteva secunde. Echipajul a demonstrat capacitatea de a gestiona o situaţie critică ce s-ar fi putut transforma într-o tragedie.

Ancheta care se face în acest caz a stabilit că în timpul zborului, piloţii americani au fost avertizaţi de un senzor că există o problemă majoră la cutia de viteze a aparatului, care transmite puterea de la motoare la elicea portantă şi nu numai.

A fost vorba de nişte senzori magnetici care pot detecta bucăţi mici de metal în uleiul din cutia de viteze. Dacă senzorii semnalează acest lucru înseamnă că unele piese s-au spart şi că transmisia se poate bloca oricând, ducând la prăbuşirea necontrolată a aparatului.

Piloţii au evitat o tragedie

După semnalizarea avariei, piloţii americani au procedat la aterizarea forţată pentru că pericolul era iminent, susţin surse militare. Au redus puterea, motiv pentru care şi aparatul a pierdut brusc din înălţime şi au căutat un loc pentru aterizarea forţată, manevră realizată cu succes. Au fost la numai câteva secunde de catastrofă.

O anchetă a Air Accidents Investigation Branch (AAIB), instituţia britanică care anchetează catastrofe aviatice, arată că o astfel de defecţiune se poate transforma în tragedie în câteva secunde, conform adevarul.ro.