Statele Unite analizează necesitatea unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19 în rândul cetățenilor care au fost deja vaccinați, dar trebuie strângă mai multe date pentru a ști dacă dozele suplimentare ar putea crește riscul de efecte secundare grave, a declarat marți un oficial al Sănătății din SUA, potrivit Reuters.

În timpul unui interviu, Jay Butler, directorul adjunct al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), a declarat că există îngrijorarea că o a treia doză ar putea avea riscuri și mai mari.

A treia doză de vaccin ar putea avea mai multe efecte secundare

„Numărul reacțiilor adverse rare a fost mai mare după a doua doză și chiar și reacțiile locale, care sunt destul de frecvente, sunt mai frecvente după a doua doză. Trebuie să știm dacă o a treia doză poate fi sau nu asociată cu un risc mai mare de reacții adverse, în special unele dintre cele mai severe.” , a declarat Jay Butler

Pfizer spune că intenționează să solicite autorităților de reglementare americane să autorizeze o a treia doză de rapel cu vaccinul anti-COVID-19, pe baza dovezilor unui risc mai mare de infecție la șase luni după inoculare și răspândirea variantei Delta foarte contagioase.

Însă oficialii de la Departamentul de Sănătate și Resurse Umane din SUA au declarat, după o întâlnire ce a avut loc luni cu Pfizer, că nu văd în acest moment necesitatea unui rapel.

Butler a declarat marți că nu a văzut nicio dovadă a scăderii imunității la COVID-19 în rândul rezidenților americani care au primit doza de vaccin în decembrie sau ianuarie și că vaccinurile existente oferă o protecție semnificativă împotriva variantei Delta.

Oficialii din domeniul Sănătății ar putea obține câteva date noi în curând.

La Casa Albă, administrația Biden încearcă să-și concentreze eforturile pentru a face tinerii care nu au primit nicio doză, să se vaccineze

În acest scop, starul pop Olivia Rodrigo îl va vizita pe președintele Joe Biden și pe expertul în boli infecțioase, dr. Anthony Fauci, la Casa Albă miercuri, pentru a înregistra videoclipuri care îi încurajează pe americani să își facă vaccinul.

Sursa foto: Dreamstime