Pilonul II de pensii private obligatorii din Romania a facut vineri, 20 februarie 2009, prima plata catre primul sau beneficiar – un proaspat pensionar din sistemul public de pensii, care si-a cerut si si-a incasat drepturile si de la fondul de pensii private obligatorii la care a contribuit doar cateva luni.

Deoarece o astfel de situatie nu este acoperita de prevederile legislatiei existente, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a emis o decizie privind modalitatea de plata – prin suma unica, la fel ca in situatiile de invaliditate si deces.

Plata a fost facuta de un fond gestionat de un administrator membru Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), se mentioneaza intr-un comunciat al acestei organizatii.

Primul beneficiar al sistemului de pensii private din Romania s-a pensionat la o varsta relativ redusa. La Pilonul II, el a contribuit doar cateva luni, iar vineri i s-a efectuat plata integrala a drepturilor sale din Pilonul II de pensii private.

“Suma platita nu este spectaculoasa, ea fiind proportionala cu contributiile facute in doar cateva luni. Situatia insa este simbolica, pentru ca face lumina in jurul celui mai nociv mit legat de Pilonul II si de fondurile de pensii private in general: „fondurile de pensii sunt niste cutii negre in care doar pui bani timp de 20-30 de ani si nu ai nicio certitudine sau garantie ca ii primesti inapoi”, se arata in comunicatul remis de Asociatie.
Potrivit unor surse din piata, proaspatul pensionar a avut pana la patru contributii la fondul de pensii de pe Pilonul II.

“In urmatorii 10 ani, fondurile de pensii private obligatorii din Romania vor avea de onorat intre 80.000 si 100.000 de cazuri de plata – solvabilitatea fondurilor de pensii va putea fi certificata de catre fiecare dintre acesti 100.000 de viitori beneficiari ai Pilonului II”, se estimeaza in comunicatul APAPR.