Primele informaţii relevă că crima ar fi avut loc în casă lui Ventel din cartierul Obor din Oradea, produs în jurul orei 2.00 a.m.  El a avut o ceartă violenta cu concubina sa, pe care într-un acces de furie a sugrumat-o, informează publicația Adevărul.
Anchetare cazului este condusă de un procuror criminalist de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Oradea, prim-procurorul adjunct Maria Cotrău, a declarat că va face mai multe declarații în momentul în care vor fi mai multe detalii cu privire la crimă disponibile.
Iosif Venţel a fost eliberat din pușcărie  anul trecut, după ce a ispăşit opt ani dintr-o condamnare de 15 ani de detenţie, pe care o primise în 2010 de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie tot pentru omor. Și atunci victima fusese o femeie. Ea fusese tot concubina lui, cu care avea împreună  5 copii. El s-a răzbunat pe ea pentru că l-a părăsit. A căutat-o la mama ei acasă, a înjunghiat-o de mai multe ori cu un cuțit și după aceea i-a zdrobit capul cu un topor.
Ucigașul ar fi trebuit să rămână în pușcărie până cel puțin în 2022, dar a beneficiat de prevederile Legii 169/2017, care au permis scăderea din totalul pedepsei a 6 zile pentru 30 de zile executate în condiţii de detenţie necorespunzătoare. El a fost pus în libertate pe 15 februarie 2018. Mai trebuie adăugat că fiul criminalului, Iosif Daniel Venţel, a fost la rândul sau arestat anul trecut tot pentru o crimă.  Pe 24 august 2018, tânărul în vârstă de 21  ani şi-a sugrumat iubita de aceeaşi vârstă, mamă a 2 copii, după ce această i-a spus că vrea să plece la muncă în străinătate. Iosif Daniel Venţel a fost condamnat definitiv, în luna martie, la 10 ani de închisoare.