Totoată, a fost adoptat și proiectul privind achiziționarea a şapte sisteme de extracţie automate de acizi nucleici, pentru diagnosticarea noului coronavirus.

Proiectul adoptat prevede că se mandatează Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) să achiziţioneze cinci aparate Real Time Multiplex PCR şi şapte sisteme de extracţie automate de acizi nucleici, în vederea dotării Spitalului Clinic Colentina, Spitalului Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, Spitalului Clinic Colţea şi Spitalul Clinic de Ortopedie”Foişor”.

Legat de bugetul proiectului „Testarea continuă”, acesta se ridică la 2.672.800 de lei.

„Încă din luna martie (…) noi am achiziţionat prin ASSMB cinci aparate de testare Real Time PCR, de asemenea şi extractoare (…) pentru a putea să testăm cât mai mult, să depistăm persoanele care sunt contaminate, astfel încât acestea să poată să fie izolate şi tratate, dacă au simptome.

Din păcate, aceleaşi eforturi nu au fost făcute şi de Ministerul Sănătăţii. Acum venim tot noi (…) să creştem în continuare capacitatea de testare a Capitalei. Practic, noi până acum puteam să realizăm 800 de teste, după votul de astăzi şi achiziţia aparatelor Real Time PCR în regim de urgenţă vom putea realiza cu extractoarele necesare 1.600 de teste pe zi. (…) Aceste aparate sunt foarte importante, pentru că, în acest moment, nu mai există obligativitatea internării pentru persoanele asimptomatice decât 48 de ore, dar se poate şi refuza, de asemenea, în scris”, a declarat primarul general, Gabriela Firea, în şedinţa CGMB.

Este nevoie de teste

De asemenea,  Firea a mai precizat sunt foarte multe persoane care pleacă în vacanţă şi au nevoie de teste recente de 72 de ore.

„Din nefericire, au fost declaraţii nesăbuite din partea unor reprezentanţi ai Guvernului care au transformat practic România într-un fel de ţară foarte virusată, cea mai virusată ţară europeană şi suntem pe lista neagră de călătorie a ţărilor din UE. Iată că trebuie să creştem această capacitate de testare.

Bucureştenii vin în număr mare să se testeze la toate spitalele noastre, fireşte şi la clinici private cei care-şi permit din punct de vedere financiar”, a adăugat Gabriela Firea.

SURSĂ FOTO INQUAM/Octav Ganea