Laureaţii Premiului Nobel pentru Medicină pe anul 2020 sunt cercetătorii Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice, pentru descoperirea virusului Hepatitei C, a anunţat Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia.

Cei trei cercetători au fost recompensaţi pentru „contribuţia lor decisivă în lupta împotriva hepatitei transmisibile prin sânge, o problemă majoră de sănătate globală, care poate să cauzeze ciroză şi cancer hepatic”, potrivit anunţului Comitetului Nobel.

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină este primul anunţat din seria distincţiilor atribuite în fiecare an la începutul lunii octombrie.

În urmă cu un an, Premiul Nobel pentru Medicină a fost atribuit cercetătorilor William G. Kaelin jr., Peter J. Ratcliffe şi Gregg L. Semenza pentru „descoperirea modului în care celulele simt şi se adaptează la disponibilitatea oxigenului”.

Fiecare premiu Nobel acordat în acest an va fi însoţit de un cec de 1,1 milioane de dolari

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul Economiei, aceste premii au fost iniţiate de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2020, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), în creştere faţă de suma de 9 milioane de coroane suedeze primită de laureaţii din anii precedenţi.

După atribuirea Premiului Nobel pentru Medicină, sezonul continuă cu Premiul Nobel pentru Fizică, pe 6 octombrie, Premiul Nobel pentru Chimie, pe 7 octombrie, Premiul Nobel pentru Literatură, pe 8 octombrie, şi Premiul Nobel pentru Pace, pe 9 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 12 octombrie.

Condiţii speciale de acordare a premiilor din cauza COVID-19

Premiile în sine – constând într-o medalie şi o diplomă – urmează să fie înmânate pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Organizatorii evenimentului au anunţat că, din cauza pandemiei de COVID-19, laureaţii premiilor pentru medicină, fizică, chimie, literatură şi pace îşi vor primi distincţiile cel mai probabil în ţările în care trăiesc, fără să mai călătorească la Stockholm pentru a asista la ceremonia de premiere.

Ceremonia de înmânare a premiului Nobel pentru pace, organizată la Oslo, a fost mutată într-o sală mai mică şi se va desfăşura cu un număr redus de invitaţi. Laureatul sau laureaţii din acest an vor fi rugaţi fie să se prezinte la eveniment, fie să participe la o ceremonie online, au precizat organizatorii.