Sâmbătă, la Soci, Vladimir Putin şi omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, au avut o a doua zi de discuţii, în plin scandal internaţional cauzat de deturnarea cursei Ryanair şi arestarea jurnalistului de opoziţie Roman Protasevici, relatează agenţia AFP.

Sâmbătă au fost discuţii informale; Putin şi Lukaşenko au făcut o plimbare cu vaporul

„Ieri (vineri – n.red.) a fost ziua oficială a discuţiilor, iar astăzi este partea informală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a adăugat că cei doi preşedinţi „au profitat de vremea frumoasă” şi „au făcut o plimbare cu vaporul”.

Canalul Telegram „Pool Pervogo”, care face oficiu de cont neoficial al preşedinţiei din Belarus, a difuzat o fotografie care îi arată pe cei doi lideri în ţinută lejeră, la bordul unui vas, din câte se pare.

Conform lui Peskov, Putin şi Lukaşenko au discutat în principal despre „cooperarea economică” şi „lupta contra pandemiei”, dar şi despre deturnarea de către Minsk a unui avion de linie Ryanair şi arestarea jurnalistului belarus de opoziţie exilat Roman Protasevici şi a prietenei sale rusoaice Sofia Sapega, care se afla la bord.

Moscova „nu este indiferentă la soarta” iubitei lui Protasevici, tânăra având cetăţenia rusă

Interceptarea zborului Atena-Vilnius deasupra teritoriului belarus a provocat consternare în Europa şi SUA, care au adoptat sancţiuni contra regimului Lukaşenko, recomandând companiilor aeriene să ocolească Belarusul.

„Lukaşenko i-a furnizat omologului său informaţii detaliate despre ceea ce s-a întâmplat la bordul avionului Ryanair”, a adăugat Peskov, notând că Moscova „nu este indiferentă la soarta” Sofiei Sapega, cetăţeană rusă.

Tot potrivit Kremlinului, Aleksandr Lukaşenko „nu a exprimat solicitări de asistenţă economică suplimentară” din partea Rusiei, principalul creditor al Belarusului.

Rusia acuză Occidentul că a tras concluzii pripite

Cei doi preşedinţi au convenit să lucreze la „organizarea legăturii aeriene” între ţările lor, ţinând cont de restricţiile impuse de Uniunea Europeană.

Peskov a mai repetat că Moscova vrea o „anchetă aprofundată” cu privire la circumstanţele interceptării cursei Ryanair, acuzându-i pe occidentali că au tras „concluzii pripite”.

Vineri, discuţiile Putin-Lukaşenko au durat mai bine de cinci ore, însă nu au făcute anunţuri.