De asemenea, 66% dintre aceştia preconizează o creştere a numărului de angajaţi anul acesta, conform barometrului 'Business-2more-Business' publicat joi de EY România şi Doingbusiness.ro şi care la bază răspunsurile primite de la 147 de antreprenori şi oamenii de afaceri.

Studiul mai menţionează că oamenii de afaceri din Braşov şi din judeţele învecinate sunt mai încrezători în evoluţia pozitivă a economiei în 2016 decât media la nivel naţional – 69% dintre respondenţii din Braşov şi împrejurimi sunt încrezători şi foarte încrezători în evoluţia pozitivă a economiei, faţă de 61% dintre respondenţii la nivel naţional.

De asemenea, respondenţii din Braşov sunt mai încrezători în creşterea industriei în care operează în următoarele şase luni faţă de media naţională – 80% sunt încrezători şi foarte încrezători în această evoluţie pozitivă, faţă de 59% dintre oamenii de afaceri din întreaga ţară.

Piaţa din regiunea Braşovului este marcată de tendinţe uşor diferite de cele la nivel naţional – astfel, avantajele competitive la nivel local sunt în mai mare măsură preţul scăzut (51% dintre respondenţii din Braşov faţă de 45% la nivel naţional) şi canalul de distribuţie (20% dintre respondenţii din Braşov faţă de 16% la nivel naţional), şi în mai mică măsură legate de notorietatea brand-ului (25% dintre respondenţii din Braşov faţă de 30% la nivel naţional).

Chiar dacă cei mai mulţi oameni de afaceri la nivel local (55%) sunt de părere că diversificarea portofoliului le-ar putea creşte vânzările în 2016, ponderea este semnificativ mai mică faţă de media naţională – 73%. Alte acţiuni indicate de respondenţii din Braşov pentru creşterea vânzărilor sunt creşterea investiţiilor în marketing şi comunicare (44%) şi extinderea vânzărilor către noi pieţe locale sau internaţionale (50%).

De asemenea, antreprenorii şi oamenii de afaceri din Braşov şi judeţele învecinate percep într-o măsură mai mică anumite obstacole în dezvoltarea afacerilor, în comparaţie cu respondenţii la nivel naţional. 42% se plâng de nivelul fiscalizării (faţă de 49% la nivel naţional), 39% de birocraţie (faţă de 54% la nivel naţional), 35% de incertitudine (faţă de 53% la nivel naţional), iar 29% acuză lipsa de stabilitate politică şi viziune a politicilor publice (faţă de 51% la nivel naţional).

Referindu-se la măsurile care ar avea cel mai mare impact în următorii trei ani pentru a îmbunătăţi dezvoltarea pe termen lung a antreprenoriatului în România, respondenţii din regiunea Braşovului indică în primul rând asigurarea stabilităţii mediului de reglementare şi fiscalizare (68%), simplificarea taxării şi reglementărilor (54%) şi adaptarea la noile schimbări tehnologice (33%).

"Piaţa locală din regiunea Braşovului prezintă oportunităţi importante de dezvoltare – dovadă şi sentimentul pozitiv sporit al oamenilor de afaceri din această regiune. În acelaşi timp, liderii de business de aici par mai puţin afectaţi de obstacolele resimţite în dezvoltarea afacerilor la nivel naţional, ceea ce accentuează sentimentul de încredere în economia locală. Judeţul Braşov înregistrează de altfel o performanţă economică peste media naţională. Conform estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză, valoarea PIB ar urma să crească la Braşov de la 24,304 miliarde de lei, cât este estimat în 2015, cu circa 25%, până la 29,476 miliarde de lei în 2018', precizează Bogdan Ion, country managing partner, EY România.

Directorul general al Doingbusiness.ro şi Kompass România au precizat, la rândul său, că, în perioada următoare, vor fi analizate şi publicate datele colectate din Iaşi, Ploieşti, Sibiu şi constanţa.

"Este al doilea an când realizăm acest barometru la nivel naţional împreună cu EY România. Anul acesta, odată cu seria de conferinţe Business 2more Business avem ocazia să sondăm percepţiile antreprenorilor şi oamenilor de afaceri din 10 oraşe, urmând să publicăm analize comparative pentru fiecare dintre aceste centre economice pe parcursul anului. În perioada următoare, vom analiza şi publica datele colectate în Iaşi, Ploieşti, Sibiu şi Constanţa', a afirmat Dumitru Ion.

Studiul are la bază răspunsurile primite de la 147 de antreprenori şi oameni de afaceri care au participat la conferinţa Business-2more-Business, organizată de Doingbusiness.ro la Braşov, în data de 10 martie 2016.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 212.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 28,7 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2015.

În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992.