‘Programul nostru este foarte simplu: noi cu pâine, domnul preşedinte cu circul. Avem decizii normale de administrat în şedinţa de astăzi (miercuri, 14 august 2013, n.r.). Vreau doar să reafirm faptul că, am văzut, ca şi dumneavoastră, cifrele de la INS pe primul semestru. Creşterea este mai mare decât cea prognozată în acordul cu FMI. De altfel, şi FMI a fost de acord cu o creştere a prognozei iniţiale. Să dea Dumnezeu să păstrăm acest trend pozitiv, care sigur nu se va vedea într-o lună-două, ci doar dacă reuşim să-l păstrăm pentru o perioadă mai lungă de timp. Atunci se va vedea în venituri şi în creşterea nivelului de viaţă. Vreau să nu uite nimeni, însă, că am preluat guvernarea în luna mai (2012, n.r.), după două trimestre de scădere economică, deci după recesiune. Într-o Europă cu multe probleme, cred, totuşi, că direcţia (României, n.r.) este una bună şi toate măsurile pe care le luăm în continuare vreau să le luăm în acest sens’, a afirmat Ponta.

Şeful Guvernului a amintit, totodată, că, în decursul lunii iulie 2013, în România au intrat 730 milioane de euro fonduri europene, meritul aparţinând tuturor ministerelor.

‘Vreau în mod special să prezentaţi, domnul Teodorovici (ministrul pentru Fonduri Europene, n.r.), încă o dată, pentru oamenii normali, de bun simţ, majoritatea covârşitoare a acestei ţări, că luna trecută am primit 730 milioane de euro de la Uniunea Europeană. Nu este numai meritul dumneavoastră, ci al tuturor ministerelor, de POR, POSDRU, de Transporturi. Suma de 730 milioane euro intrată luna trecută reprezintă cam cât a luat Boc în trei ani de guvernare, cu tot cu Udrea la pachet. Azi, după şedinţa de Guvern, vom ţine şedinţa cu POS CCE (n.r. Programul Operaţional Sectorial ‘Creşterea Competitivităţii Economice’) pentru că văd că rezultatele apar şi aici, dar dacă nu suntem atenţi, pot apărea iar probleme şi vreau în toamnă să fim cu toate lecţiile învăţate’, a menţionat Victor Ponta.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate miercuri, Produsul Intern Brut /PIB/ al României a crescut cu 1,7% în primul semestru din 2013, atât pe serie brută, cât şi pe serie ajustată sezonier, comparativ cu primul semestru din 2012.

Produsul Intern Brut, în trimestrul II 2013, a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier).
Estimările ‘semnal’ ale PIB oferă o imagine operativă şi consistentă a evoluţiei economiei, dar au la bază un set incomplet de informaţii comparativ cu conturile naţionale trimestriale provizorii.

Recent, FMI a revizuit în sus prognoza de creştere economică a României pentru acest an, de la 1,6% la 2%.

Consiliul Fiscal apreciază drept realistă prognoza de creştere economică de 2% pentru anul 2013, pentru România, în condiţiile în care un an agricol cel puţin normal va contribui substanţial la rata de creştere economică.
Sursa: Agerpres