Cererea pentru acestea este în creştere şi nu mai e nevoie să fii o megacorporaţie globală pentru a pune mâna pe ele. Kitco, unul dintre cei mai importanţi traderi de metale preţioase, fabrică acum lingouri de rodiu pentru clienţi, iar o companie din Massachusetts, denumită Metallium, îţi poate vinde aproape orice element neradioactiv; majoritatea sunt acum disponibile sub formă de lingouri sau monede. Iată câteva puncte fiebinţi din tabelul periodic.

Paladiu | 648 de dolari pe uncie

Folosit pentru convertoare catalitice

Certificate de investiţii. Se tranzacţionează aproape oriunde, deci poţi să le lichidizezi uşor. În plus, utilizarea sa în fabricarea celulelor de combustibil de generaţie nouă ar putea creşte cererea şi automat şi valoarea investiţiei.

Rodiu | 1.000 de dolari pe uncie

Folosit pentru placarea bijuteriilor

Certificate de investiţii. Acum disponibil sub formă de lingouri! Dar fiţi atenţi la preţuri, pentru că fluctuează enorm: Rodiul este un produs secundar rezultat din rafinarea cuprului şi industria nu poate reacţiona rapid la mişcările pieţei.

Telur | 132,5 dolari pe kg

Folosit pentru celule solare

Certificate de investiţii. Ieftin, dar toxic. Se oxidează dacă este ţinut în aer liber. Pentru investitorii cu spirit naţional, telurul a fost descoperit în România, în minele de la Zlatna, din judeţul Alba.

Disprosiu | 600 de dolari pe kg

Folosit la magneţi pentru maşini electrice şi turbine eoliene

Certificate de investiţii. Unul dintre cele mai importante materiale datorită rolul pe care îl are în dezvoltarea tehnologiilor verzi. Se estimează că până în 2015 se va ajunge la un deficit de producţie.

Iridiu | 925 de dolari pe uncie

Folosit pentru capetele de bujie

Certificate de investiţii. Unul dintre cele mai grele metale existente, Iridiul a luat-o puternic în sus: În 2004, preţul unei uncii era sub 200 de dolari. Acum este aproape de 1.000 de dolari.

SURSA: Wired