‘Este imposibil ca un stat membru să le blocheze pe celelalte 26’, a estimat Emer Traynor, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă, Algirdas Semeta. ‘Este dificil pentru Austria să-şi menţină poziţia când toate celelalte state membre sunt gata să avanseze spre schimbul automat de informaţii’, a adăugat purtătoarea de cuvânt.
Austria şi Luxemburgul sunt singurele două state membre ale UE care în prezent refuză, în numele secretului bancar, să transmită automat informaţii privind conturile rezidenţilor din UE la cererile justiţiei.

Duminică însă, ministrul luxemburghez de Finanţe, Luc Frieden, a declarat că ţara sa este pregătit să reducă, parţial, controversatul său secret bancar în încercarea de a frâna evaziunea fiscală a deponenţilor străini. În schimb, Austria prin vocea ministrului de finanţe, Maria Fekter, a exclus luni orice modificare. ‘Este nejustificat să deschidem toate conturile de economii ale celor care nu au făcut nimic rău. De aceea mă voi bate ca un leu pentru secretul bancar’, a declarat Maria Fekter pentru un cotidian austriac.

Statele membre ale UE vor să combată evaziunea fiscală transfrontalieră prin schimbul automat de informaţii cu privire la conturile bancare. Acest schimb de informaţii ar permite autorităţilor fiscale să-i identifice mai uşor pe evazionişti sau transferurile ilicite de fonduri.
Sursa: Agerpres