‘Pentru negocierile preţului în perioada următoare, deja a intrat în vigoare un Regulament European care a fost adoptat la sfârşitul anului trecut şi care permite producătorilor de lapte să se organizeze la nivel de mari regiuni. E singurul sector din Uniunea Europeană în care producătorii pot să negocieze colectiv preţurile şi cantităţile livrate către procesatori. De exemplu, Federaţia Crescătorilor de Bovine din Transilvania sau din Moldova sau chiar la nivel naţional, în unele limite de cantitate de lapte, poate să negocieze preţurile în numele membrilor colectiv cu procesatorii. Ei au, aşadar, deja baza juridică să negocieze’, a spus Cioloş.

Comisarul european pentru Agricultură a precizat, totodată, faptul că este foarte important ca producătorii să evite pe viitor situaţii în care, din cauza unor probleme izolate, să fie întreg sectorul laptelui afectat.

‘Negocierea noilor preţuri vine şi pe fondul a ceea ce s-a întâmplat (scandalul laptelui contaminat cu aflatoxină n.r.) şi a neîncrederii pe piaţă, dar cred că este important ca producătorii să nu se limiteze doar la a negocia acum colectiv preţurile şi contractele pe baza noului Regulament, ci să se gândească să evite pe viitor situaţii în care, din cauza unora, să fie afectat sectorul întreg (…) să vină data viitoare într-o astfel de negociere cu un brand şi să propună procesatorilor nu numai o cantitate de lapte, ci şi un brand pe care consumatorul român îl cunoaşte’, a mai afirmat Dacian Cioloş.
Sursa: Agerpres