‘Ratingul Austriei este susţinut de o economie diversificată şi deschisă, cu un PIB per capita ridicat şi fără dezechilibre economice majore. Austria are cea mai mică rată a şomajului din UE, gradul de îndatorare a sectorului privat este unul moderat iar contul curent a înregistrat surplusuri după 2002’, se arată în comunicatul agenţiei de rating.

Fitch adaugă că Austria are un raport datorie guvernamentală – PIB de 72,4% în 2011, mult mai mare decât media de 47,2% observată la statele care deţin un rating ‘AAA’ dar mai mică decât în cazul Franţei (86%) şi Germaniei (80,5%). Scenariul de bază al Fitch este că datoria Austriei va atinge un vârf de 76% din PIB în 2013 şi va rămâne sub 80% chiar şi în cazul celor mai negative scenarii economice.

Agenţia de evaluare avertizează încă că cel mai mare pericol ar putea veni de pe urma sprijinului necesar pentru salvarea băncilor austriece. ‘Costurile neaşteptate care ar putea veni de pe urma restructurării continue a băncilor care au primit deja sprijin de stat ar putea pune presiuni asupra finanţelor publice şi a ratingului’, avertizează Fitch.

Cele trei bănci austriece naţionalizate între 2008 şi 2012, KA Finanz AG, Hypo-Alpe-Adria International AG şi Oesterreichische Volksbanken AG, vor avea nevoie fiecare de peste un miliard de euro în acest an. Alte fonduri sunt alocate deja pentru KA Finanz şi Hypo Alpe în bugetul pentru anul viitor.
În luna ianuarie a acestui an, Standard & Poor’s a retras Austriei ratingul ‘AAA’, iar în luna februarie Moody’s Investors Service a pus ratingul ‘AAA’ atribuit Austriei sub perspectivă negativă.
Sursa: Agerpres