Conform comunicatului final citit de Kofi Annan, guvernul de tranziţie ar putea include membri ai executivului actual.

Participanţii la reuniunea de la Geneva au identificat de asemenea “etapele şi acţiunile partidelor pentru a garanta aplicarea deplină a planului în şase puncte şi a rezoluţiilor 2042 şi 2043 ale Consiliului de Securitate”. Acest plan în şase puncte adoptat de Consiliul de Securitate în aprilie prevedea, între altele, o încetare a focului începând cu 12 aprilie. El nu a fost niciodată aplicat şi respectat în totalitate.

“Guvernul de tranziţie va exercita puteri executive. El va putea include membri ai guvernul actual, ai opoziţiei şi ai altor grupări şi trebuie format pe baza unui consimţământ reciproc”, a precizat Kofi Annan, emisar special al ONU şi al Ligii Arabe pentru Siria. “Mă îndoiesc că sirienii vor alege oameni cu sânge pe mâini pentru a-i conduce”, a precizat Annan într-o conferinţă de presă.

Întrebat în legătură cu viitorul preşedintelui Bashar al-Assad, el a subliniat că “documentul este clar asupra liniilor directoare şi principiilor pentru a ajuta partidele siriene în progresul spre tranziţie, în stabilirea unui guvern de tranziţie şi în efectuarea schimbărilor necesare”. Viitorul lui Basahr al-Assad “va fi treaba lor”, a spus el.

Hillary Clinton crede însă că “Assad trebuie să plece”; el nu poate rămâne în guvernul de tranziţie având “mâinile pătate de sânge”. “Avem de a face cu un regim criminal” şi întreaga regiune din jurul Siriei “riscă să fie afectată”, a adăugat ea. “Dar dacă nu există nicio acţiune, vor mai fi alţi morţi, alţi refugiaţi şi un risc de instabilitate în statele vecine”, a spus ea.

Secretarul de Stat american a indicat de asemenea că Statele Unite şi alte ţări se vor întâlni săptămâna viitoare la Paris cu cei care sprijină opoziţia siriană pentru a le expune acest plan de tranziţie în Siria. “Viitorul Siriei aparţine poporului sirian’, a conchis Clinton.

Grupul de acţiune pentru Siria, constituit de Kofi Annan, reuneşte şefii diplomaţiei din cele cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate – SUA, China, Rusia, Franţa şi Marea Britanie, din ţări reprezentând Liga Arabă, Irak, Kuweit, Qatar, Turcia şi secretarii generali ai Ligii Arabe şi ONU, precum şi pe înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe.

Cele peste 15 luni de revoltă, represiune şi lupte dintre armată şi rebeli au lăsat în urmă peste 15.800 de morţi, în majoritate civili, conform Observatorului sirian pentru drepturile omului.

Sursa: Agerpres