Viitorul euro nu depinde nici de Italia, nici de Spania sau Portugalia, Irlanda, Cipru ori chiar Grecia. Modul în care va evolua moneda unică europeană se va decide la Berlin şi nicăieri altundeva, subliniază publicaţia menţionată. Astfel, nucleul crizei din zona euro se află astăzi în capitala Germaniei şi nu la Atena sau Madrid, potrivit acesteia.
Numai Germania îşi poate asuma cea mai mare parte a efortului legat de salvarea monedei unice europene, dar nu se ştie însă dacă nemţii îşi doresc acest lucru şi cât de mult timp vor putea să suporte o astfel de situaţie.
Decizia preşedintelui federal Joachim Gauck de a nu promulga încă legea privind fondul de stabilizare permanent pentru a-i da timp Curţii Constituţionale să studieze documentele elaborate în grabă relevă gravitatea situaţiei. În aceste condiţii, legea respectivă ar putea să nu intre în vigoare la 1 iulie a.c., aşa cum fusese înainte stabilit.
Observatorii străini remarcă surprinşi faptul că dezbaterea despre soarta euro este purtată în societatea germană într-o cheie moralistă: cum am ajuns să le plătim pensii grecilor, care se retrag din câmpul muncii la 45 de ani? Dar, astfel de întrebări sunt irelevante: Germania nu a alocat încă niciun euro sistemului de pensii al Greciei.