Australia îl are demult, SUA din 2007: un sistem electronic de înregistrare a tuturor celor care intră pe teritoriul lor fără a avea nevoie de vize. Un astfel de sistem dorește să introducă acum și Uniunea Europeană, pentru a controla mai bine cine intră în și cine iese din spațiul comunitar. În SUA, sistemul de înregistrare online se numește "ESTA". În Europa va purta numele de "Etias" (European Travel Information and Authorisation System). Comisia Europeană verifică în prezent cum poate fi instalat "Etias" la sutele de aeroporturi și puncte de frontieră externă din UE. La sfârșitul anului va începe procesul de legiferare, în vederea aprobării introducerii aplicației.

Miniștrii de Interne din UE au cerut din nou introducerea unui astfel de sistem după atentatele de la Paris din noiembrie 2015. Sistemul a fost planificat deja de mai mulți ani, cu scopul de a anula anumite lacune de securitate. La fel ca în SUA, călătorii care vor intra în UE și care nu au nevoie de viză se vor înregistra în avans pe Internet. În acest sens, ei vor fi nevoiți să achite o taxă, la fel ca în SUA. Potrivit funcționarilor UE, taxa va fi curpinsă între 13 și 50 de euro. Având în vedere că anual intră în UE 30 de milioane de persoane din afara blocului comunitar care nu au nevoie de vize, încasările generate de acestea se vor situa între 390 de milioane și 1,5 miliarde de euro pe an.

Taxă de acces și pentru britanici?

Numărul celor care nu au nevoie de viză și care ar urma să achite "Intrarea" în spațiul comunitar ar putea crește masiv în anii viitori. Milioanele de britanici care vor veni după Brexit în UE în concediu sau cu afaceri vor fi de asemenea puși să se înregistreze la "Etias" și să plătească. La fel ar putea fi cu cetățenii din Ucraina și Turcia, dacă UE va decide să anuleze obligativitatea vizelor de călătorie pentru aceste țări. Camino Mortera-Martinez, de la think-tank-ul "Centrul pentru Reformă Europeană" din Bruxelles nu are o părere prea bună în legătură cu noile măsuri. "Ar fi o taxă dăunătoare pentru mediul de afaceri britanic", a declarat ea pentru "The Guardian".

Sistem complex de control

"Etias" este doar una din măsurile prevăzute de Comisia Europeană în cadrul unei inițiative mai ample de securizare a frontierelor externe, după atacurile teroriste și valurile migraționiste din ultimul an. La baza noului plan de securizare a granițelor UE se va afla un sistem de colectare a datelor tuturor cetățenilor extracomunitari care tranzitează Uniunea. Rețeaua se va numi "EES" și va fi finalizată până la sfârșitul acestui an. În prezent se pun la punct detaliile tehnice de funcționare.

Începând cu anul 2020, fiecare intrare și ieșire din UE va fi stocată într-o bază de date. Simultan, va fi controlată astfel valabilitatea permiselor și vizelor de călătorie. Va fi modificată și verificarea de date prin așa-numitul "Schengen-Informations-System" (SIS), care cuprinde informații despre posibili atentatori teroriști.

Se va pune punct existenței mai multor baze de date similare la nivel comunitar, a dat asigurări comisarul european pentru Migrație, Dimitris Avramopoulos, într-un discurs în Parlamentul European din Strasbourg. "Noile sisteme vor ajuta la securizarea granițelor Europei. Un alt pas concret este consolidarea poliției europene Europol, ceea ce va ajuta la eficientizarea schimbului de informații și a descoperirii documentelor de călătorie false", a spus Avramopoulos. Datele privind intrările și ieșirile din UE vor fi păstrate timp de cinci ani, după care vor fi șterse. Inițiativa este deja criticată dur de activiștii pentru protecția datelor.

Experții de securitate ai Comisiei Europene arată însă că actualele reguli Schengen nu presupun strângerea sistematică a datelor cetățenilor extracomunitari care tranzitează Uniunea. "La granițe, funcționarii verifică doar valabilitatea pașapoartelor și vizelor prin metode optice. Nu se face și o corelare regulată a datelor cu cele din Visa-Informations-System sau din Schengen-Informations-System", a declarat un diplomat european.

Excepție: cetățenii UE nu vor fi înregistrați

După atentatele teroriste din Franța de anul trecut, miniștrii de Interne francez și german deciseseră în decembrie 2015 să reintroducă controale sistematice și pentru cetățenii comunitari. Posesorii de pașapoarte europene pot trece frontierele externe ale UE prin controlul simplu al documentelor de identitate, fără a fi nevoie de vreo înregistrare. În acest fel, de exemplu, nu se poate verifica de câte ori pleacă spre Siria și revine înapoi în UE un jihadist radicalizat cu pașaport european. Acest deficit de securitate ar urma să fie anulat. Dar inițiativa celor doi miniștri va fi foarte greu de impus din punct de vedere politic. Actualele reguli Schengen interzic clar colectarea și verificarea datelor cetățenilor comunitari la frontierele externe ale UE. Cu toate acestea, în anumite puncte de trecere a frontierelor externe, și cetățenii UE se vor supune unor controale automatizate, prin citirea datelor biometrice din pașapoartele lor și compararea acestora cu fețele călătorilor comunitari. Datele lor nu vor fi însă salvate, cum va fi cazul cu cetățenii extracomunitari.

Vor mai trece încă minim patru ani până când toate aceste sisteme vor deveni total operaționale, cu instalarea scanerelor și conectarea bazelor de date. "Avem nevoie de o coordonare mai bună între statele membre și Bruxelles", crede vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. "Trebuie să realizăm că într-o lume mobilă nu avem alte șanse de sporire a securității noastre comune." Comisia mai crede că noile controale, scanere și proceduri de înregistrare vor mai avea un efect benefic: intimidarea posibililor imigranți ilegali.

SURSA: DW