Fermierii români ar putea primi despăgubiri de la bugetul de stat în acest an, dacă vor înregistra pagube din cauza secetei, însă acordarea acestora depinde de Comisia Europene, a anunţat astăzi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin. "Noi suntem pregătiţi să intrăm în dialog cu Comisia Europeană pentru eventualele despăgubiri pe care le-am putea acorda fermierilor, nu numai din fonduri europene ci în special de la bugetul de stat, dar pentru a le putea acorda, trebuie să avem acordul Comisiei Europene pentru că vorbim de ajutor de stat. Deocamdată trebuie să facem evaluarea eventualelor pagube", a precizat ministrul.

Acesta a subliniat că a solicitat, prin direcţiile agricole, o evaluare la nivel naţional a suprafeţelor de cultură afectate de secetă, zona Moldovei fiind însă cel mai grav afectată până la această dată. "Sunt zone în care seceta s-a instalat deja, în special în zona Moldovei şi noi facem o evaluare pe care o vom prezenta la nivel naţional. Am discutat deja cu fermierii să vedem dacă putem interveni cu un sprijin mult mai mare pentru zona de irigaţii. Noi am încercat din 2012 şi până în prezent să reducem costurile pe care le plătesc pentru un metru cub de apă pe care îl utilizează în agricultură, să reducem costurile pentru energie şi încercăm în aceste zile să venim cu o altă facilitate vizavi de preţ ca să stimulăm câţi mai mulţi fermieri să irige", a spus ministrul Agriculturii.

Pe de altă parte, Constantin a precizat că se va asigura şi umplerea canalelor de irigaţii, acolo unde utilizatorii care au acces la infrastructură vor cere acest lucru pentru a putea iriga."Acolo unde s-a solicitat revizia tehnică, la acele staţii de pompare şi la acei utilizatori care au acces la infrastructură, am intervenit şi suntem pregătiţi să intervenim în continuare. Revizia tehnică înseamnă şi umplerea canalelor, dar repet, în anumite zone unde se solicită să intervenim şi să aducem apa mai aproape de fermieri", a mai spus şeful MADR.

Întrebat despre suprafaţa agricolă distrusă din cauza secetei, ministrul Agriculturii nu a dorit să facă publice aceste situaţii, pentru a nu influenţa preţul produselor agricole, adăugând că "la momentul potrivit le voi face publice, dar cu respectarea regulilor de piaţă". "Daţi-mi voie să nu mă exprim acum. Anul trecut, când am avut o producţie bună, nu m-am exprimat în ceea ce priveşte nivelul producţiei şi dacă aş pronunţa acum anumite pierderi sau anumite cifre a-şi influenţa ca şi anul trecut, dar în alt sens, preţul. Deocamdată nu vreau să fac publice aceste situaţii, dar la momentul potrivit le voi face publice, dar cu respectarea regulilor de piaţă", a mai spus Constantin.

Potrivit datelor MADR furnizate la solicitarea AGERPRES, suprafaţa cu culturi agricole efectiv irigată până în prezent la nivel naţional este de numai 46.000 de hectare, ceea ce reprezintă doar 15% din suprafaţa contractată pentru irigat în anul 2015, respectiv de circa 302.000 hectare. Temperaturile ridicate din ultima perioadă şi lipsa precipitaţiilor din lunile aprilie şi mai au dus la o secetă excesivă şi persistentă în Moldova, Dobrogea şi parţial în Muntenia şi Oltenia.

Specialiştii estimează că deficitul major de apă din sol va avea consecinţe serioase asupra producţiilor agricole din 2015. Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat, luni, că datele Administraţiei Naţionale de Meteorologie indică pentru anul 2015 instalarea fenomenului de secetă pedologică în Moldova şi Banat, în cea mai mare parte a Dobrogei, Crişanei şi Transilvaniei precum şi în Sud-Est-ul Olteniei.

Sursa: AGERPRES