Investitorii imobiliari au ras Bucureştiul de fabrici şi uzine. Pe aceste terenuri se înalţă clădiri care valorează sute de milioane de euro.

Dacă urmărim orice fabrică ridicată până în 1989, descoperim că, pentru mai mult de jumătate din amplasamente, au şi fost realizate proiecte de schimbare a destinaţiei. Procesul se va accelera în perioada imediat următoare.

Fiecare proiect mare, de mall, centru comercial de cartier, ansamblu de apartamente, care se desfăşoară pe o suprafaţă mai mare de 2.000-3.000 mp, este un caz de reconversie. Şi este de ajuns să apară un astfel de proiect într-o zonă industrială, că vecinii îi urmează imediat exemplul.

Cum poţi pune mâna pe un astfel de teren, chiar şi cu o fabrică pe el? Este o acţiune dificilă, ce se poate realiza doar printr-un contract de vânzare-cumpărare, în care partener este o societate deja privatizată, care ţine la preţ şi vrea să facă o afacere din relocare. În urmă cu câţiva ani, afacerea era mult mai simplă, oamenii de afaceri versaţi în imobiliare sau fonduri străine de investiţii cumpărând pe preţuri mult mai mici fabricile de la AVAS sau de pe bursă. Aşa se face că un fond american de investiţii, NCH, deţine Uzina de Maşini Electrice Bucureşti (UMEB), căreia îi păstrează activitatea de bază, dar va şi construi, în curtea acesteia, cel mai mare mall din Bucureşti, Cotroceni Park, care va fi gata în 2008. La fel procedează şi cu Tricodava.

Această manevră, de tip „cal troian“, este des întâlnită pe piaţa bucureşteană. Fabrica Semănătoarea a fost privatizată demult, iar acţionarul majoritar a decis transformarea acesteia în Sema Park, un spaţiu multifuncţional. Aici se vor construi clădiri de birouri cu o suprafaţă totală de 363.000 mp, un hotel, un mall şi 1.200 de apartamente. Societatea a şi angajat o firmă de consultanţă imobiliară, River Invest, care se ocupă de dezvoltarea zonei şi care a şi vândut prima fază a proiectului de birouri, aflată în fază de şantier, cu 90 milioane de euro, către Europolis.

De altfel, această platformă industrială din zona Politehnicii se va schimba total, majoritatea fostelor fabrici fiind preluate de investitori şi fiind demolate sau în curs de desfiinţare. În imediata apropiere a fabricii Semănătoarea, se construieşte ansamblul Quadra Place, cu peste 300 apartamente, un alt grup de blocuri şi centrul de sănătate şi petrecere a timpului liber IDM. În spate, a mai rămas „o plombă“ de teren, un spaţiu deţinut de societatea de distribuţie a materialelor de construcţie Ştefi Primex, care nu intenţionează să se mute, conform afirmaţiilor preşedintei Siica Rodica.

Zona Orhideea este şi ea în fază de „cocon“, fiind aproape de un lifting total. Deocamdată, fabrica de pâine este funcţională, dar surse din piaţă susţin că în curând va fi relocată, la fel şi fabrica de ţigări. O companie românească dezvoltă un proiect rezidenţial în imediata apropiere, cu peste 1.000 unităţi. Terenul din zonă se vinde cu 700-1.000 euro/mp.

O altă zonă care va trece de la cenuşiul industrial spre culorile spaţiilor comerciale şi rezidenţiale este Oborul. În locul unei fabrici de produse alimentare, Kaufland a construit un hipermarket, iar în locul altei foste fabrici, grupul GTC construieşte Rose Gardens, cu peste 800 apartamente. Preţul terenurilor din zona Obor este de 450-800 euro/mp, mai mic decât în zonele mai sus amintite.

Zonele Trafic Greu, Viilor şi Progresul sunt, deocamdată, în fază de preluare a terenurilor şi evaluare a activelor. Unele fabrici vând teren cu bucata, altele cu totul. De exemplu, fabrica de ulei Muntenia a fost cumpărată de un investitor spaniol, care va construi un proiect mixt de apartamente şi retail. Preţul terenurilor aici este cuprins între 500 şi 700 euro/mp, potrivit datelor Colliers.

Cel mai mult va dura „curăţirea“ zonei industriale centrale, dinspre Rahova spre Parcul Carol. Cu toate că aici avantajul major este situarea în buricul târgului, zona este în mare parte insalubră, şi investitorii se feresc deocamdată de ea. De aceea, şi terenurile sunt mult mai ieftine, 300-500 euro/mp. Mai există şi anumite restricţii de urbanism, din cauză că unele fabrici sunt declarate monumente istorice (de exemplu, Bere Rahova şi Uzinele Chimice Române), fiind necesară păstrarea arhitecturii exterioare. Printre investitorii curajoşi care s-au încumetat să facă pionierat aici se numără lituanienii de la Europa Group, care construiesc un ansamblu de apartamente de lux în apropierea Parcului Carol.

Continuitate şi reorganizare
«Vom continua activitatea la UMEB, dar din cele 16 hectare de teren ale platformei, am reorganizat spaţiul industrial pe 40.000 de metri pătraţi.»
Andrei Siminel, director general NCH, la lansarea proiectului Cotroceni Park

 

23-1315-0405_satumare.jpg

Ergolemn îşi face bagajele

CONCURENŢĂ Mai mulţi investitori sunt interesaţi de amplasamentul central pe care se află o fabrică de prelucrarea lemnului din Satu Mare. Aceştia sunt dispuşi să dea circa 5,5 milioane de euro pe teren.
În locul fabricii se vor construi apartamente de lux sau un centru comercial modern.


23-1314-0405_automatica_mb.jpg

Un turn de lux în locul Automatica

MULTIFUNCŢIONAL Societatea Automatica se află pe Calea Floreasca şi are toate atuurile unui amplasament comercial. În curând, pe acest loc, un grup de investitori va construi un centru mixt, cu apartamente de lux, birouri şi retail la parter.