La finalul campaniei de depunere a cererilor pentru subvenţiile acordate prin Schema de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS), pentru anul în curs, s-a înregistrat un număr de 942.889 de cereri, în scădere faţă de campania din 2014. Anul trecut, numărul de solicitări s-a ridicat la peste un milion.

Suprafaţa declarată la plată de către fermieri a fost de 9,530 milioane de hectare, faţă de campania anterioară când terenurile agricole eligibile totalizau circa 9,92 de milioane de hectare, potrivit datelor transmise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), la solicitarea Capital. În ceea ce priveşte eligibilitatea cererilor unice de plată din 2015, aceasta se stabileşte după finalizarea tuturor controalelor administrative ce vor avea loc pe teren, până în toamnă.

Legat de plafonul alocat României pentru plăţile directe, acesta a crescut de la 1,4 miliarde de euro în 2014, la aproape 1,6 miliarde de euro în 2015. Totodată, s-a observat creşterea suprafeţei declarate pe agricultor, astfel încât în campania 2015 avem 10,75 de hectare/fermier, faţă de campania 2014 când media a fost de 9,66 hectare.

Cele mai mari suprafeţe solicitate la plată se regăsesc în judeţe precum: Timiş (525.739 hectare), Constanţa (487.262 hectare), Teleorman (418.884 hectare), Dolj (409.695 hectare), Călăraşi (371.150), Ialomiţa (261.488 hectare), Argeş (337.957 hectare), Brăila(332.356 hectare), Bihor (326.162 hectare) şi Olt (313.487 hectare).

Agricost, pe primul loc

În ceea ce priveşte fermierii care deţin cele mai mari suprafeţe agricole, reprezentanţii APIA au întocmit un clasament pe baza suprafeţelor înregistrate, dar care sunt confidenţiale. În fiecare an, jocurile pe această industrie sunt făcute de aceiaşi fermieri renumiţi în agricultură: Constantin Duluţe, familia Porumboiu, familia Niculae, familia Anghel şi câţiva străini precum: Thomas Gostner sau Martini Luciano.

Potrivit informațiilor furnizate de APIA, SC Agricost SRL, unde acţionar majoritar este Constantin Duluţe, deţine cele mai mari suprafeţe agricole. În 2014, Duluţe a obţinut subvenţii în valoare de 10,3 milioane de euro. 

Pe al doilea loc în topul agricultorilor care au cele mai mari terenuri agricole se află Adrian Porumboiu, prin firma Comcereal. Potrivit APIA, subvenţiile obţinute de omul de afaceri din Vaslui, în campania din 2013, au fost de circa 4 milioane de euro. Adrian Porumboiu va mai obţine subvenţii în acest an şi prin firma Agrocomplex Bârlad, poziţionată pe locul al şaselea în clasamentul întocmit de APIA.

Pentru campania de plăţi pe suprafaţă din 2014, omul de afaceri Ioan Niculae a încasat peste 4 milioane de euro, prin intermediul S.C. Interagro. În acest an, familia Niculae va obţine subvenţii prin intermediul firmei Intercereal.

Pe locul al patrulea în topul fermierilor cu cele mai mari suprafeţe se află Laoun Youssef şi Sarkis Sarkis, prin firma Maria Trading din Călăraşi. În 2013, cei doi acţionari au obţinut o subvenţie de la APIA de 1,4 milioane de euro.

În clasamentul celor mai mari agricultori se află şi Martini Luciano, proprietarul firmei Emiliana West Rom din judeţul Timiş. Italianul a primit ,în 2014, subvenţii în valoare de 1,8 milioane de euro. 

Tot în judeţul Timiş va ajunge o altă subvenţie importantă, mai exact la firma Campo D’Oro, care este administrată de Koefoed Hans Henrik Brandt şi Rosgaard Bent. În 2014, cei doi administratori au obţinut un sprijin de 1,7 milioane de euro, prin intermediul firmei Cross Wind.

Thomas Gostner, acţionarul majoritar al SC Delta-Rom Agriculture SRL, a primit în campania din 2013 circa 2,3 milioane de euro, prin plăţile directe pe suprafaţă. În acest an, Gostner a rămas în topul celor mai importanţi fermieri subvenţionaţi.

Cea mai importantă firmă agricolă din Ialomiţa este compania Zimbrul SA, care a obţinut, în campania din 2014, circa 1,8 milioane de euro prin SAPS. Compania va urma să primească o subvenţie la fel de importantă şi în acest an.

Cervina, firma lui Andrei – fiul omului de afaceri Mihai Anghel, a obţinut, în 2013, subvenţii în valoare de 1,4 milioane de euro şi continuă să fie pe lista celor mai importanţi fermieri subvenţionaţi din România. Mihai Anghel, împreună cu fiul său, lucrează 24.000 de hectare în judeţul Dolj. În timp ce Andrei Anghel este acţionarul majoritar al companiei Cervina, tatăl este acţionarul majoritat al Cerealcom Dolj, una dintre cele mai importante companii din agricultura autohtonă. Grupul Cerealcom cuprinde patru companii care operează în partea de Sud Vest a României, acoperind cultivarea şi comercializarea cerealelor, a plantelor oleaginoase atât pe piaţa românească, cât şi pe cea internaţională. În opinia antreprenorului din Dolj, pe de-o parte subvenţiile îi ajută pe fermieri, dar pe de altă parte nu este corect ca românii să primească sume mai mici decât alţi agricultori din Europa. „Nu este normal ca în unele ţări subvenţiile să fie mai mici decât în alte locuri din UE. Acţionăm pe aceeaşi piaţă şi ar trebui să existe o concurenţă corectă“, a zis Mihai Anghel. Antreprenorul mai spune că ar prefera să nu se mai dea subvenţii nimănui. „Astfel, să fim toţi egali“, a completat omul de afaceri din Dolj.

Valoarea subvenţiilor obţinute de fermieri în campania 2014:

Agricost (Brăila) – 10,3 mil. euro

Interagro (Teleorman)- 4 mil. euro

Delta- Rom Agriculture (Tulcea)- 2,8 mil. euro

Agrodelta Sireasa (Tulcea)- 2,1 mil. euro

Transavia (Alba)- 1,8 mil. euro

Emiliana West Rom (Timişoara)- 1,8 mil. euro

Zimbrul (Ilfov)- 1,8 mil. euro

Cross Wind (Timişoara)- 1,7 mil. euro

Intercereal (Ilfov)- 1,7 mil. euro

A&S International 2000 (Ilfov) -1,7 mil. euro

Valoarea subvenţiilor obţinute de fermieri în campania 2013:

Agricost (Brăila)- 9,7 mil. euro

Comcereal (Vaslui)- 4 mil. euro

Interagro (Teleorman)- 2,6 mil. euro

Delta- Rom Agriculture (Tulcea) – 2,3 mil. euro

Agrocov (Galaţi) – 2,2 mil. euro

Zimbrul (Ilfov)- 1,7 mil. euro

Cross Wind (Timişoara)- 1,6 mil. euro

Maria Trading (Călăraşi)- 1,4 mil. euro

Cervina (Dolj) – 1,4 mil. euro

Transavia (Alba)- 1,3 mil. euro