Într-o primă etapă, pe un teren de circa 4,2 hectare cumpărat în 2007 pentru 16 mil. euro şi care este adiacent parcului Iride, austriecii au început construcţia unor clădiri de birouri noi. Prima clădire va dispune de o suprafaţă închiriabilă de 20.000 mp şi presupune o investiţie de 34 mil. euro ce va fi inaugurată în primul trimestru al anului 2016. Acest imobil face parte dintr-o dezvoltare denumită Metroffice care va mai cuprinde încă două clădiri de birouri şi un hotel cu 140 de camere. Proiectul, care va pune pe piaţă circa 40.000 mp închiriabili de noi spaţii de birouri şi 600 de locuri de parcare, presupune o investiţie totală de 85 mil. euro. Chiriile ce vor fi practicate de dezvoltator se învârt în jurul a 14 euro/mp/lună.

Hotelul, dispus pe parter, două etaje de mezanin – care vor găzdui un centru de conferinţe pentru 300 de persoane, zece etaje, plus al 11-lea rezervat unui bar, este gândit cu câte 14 camere pe etaj, deci un total de 140 de camere, potrivit reprezentanţilor Immofinanz. Unitatea de cazare va fi încadrată la 3-4 stele şi va fi administrată de un operator hotelier internaţional.

Acest proiect marchează debutul unui proces pe termen lung în urma căruia actualul Iride Business Park, format din 20 de clădiri cu o suprafaţă închiriabilă totală de 92.855 mp, va fi remodelat şi va fi integrat într-un sud-centru urban denumit Iride City.

„O parte din vechile clădiri din Iride Business Park vor fi demolate. Sunt totuşi trei clădiri construite în ultimii şase ani care nu vor fi afectate, este vorba de cele cu numerele 18,19 şi 20. Deocamdată am decis să profităm de terenul liber pe care îl avem şi ulterior vom extinde procesul de renovare şi asupra clădirilor vechi“, a declarat Eduard Zehetner, CEO-ul Immofinanz Group.

Potrivit acestuia, componenta rezidenţială a proiectului, care prevede câteva sute de locuinţe, va fi realizată la finalul perioadei de dezvoltare a proiectului, adică peste 3-5 ani.

Noi proiecte

Pentru anul viitor, Zehetner a anunţat că pregăteşte dezvoltarea unui centru logistic sub brandul Log Center în Bucureşti, care se va adăuga celui din Timişoara, şi că analizează dezvoltarea unei reţele de centre comerciale de tip Stop.Shop. şi a unor proiecte rezidenţiale, prin intermediul companiei Adama. Immofinanz a acumulat înainte de criză peste 100 de hectare de teren, a căror dezvoltare se va întinde pe parcursul a zeci de ani.

„Predecesorii mei au lăsat mai multe terenuri disponibile pentru construcţie decât se poate absorbi. Avem terenuri pentru care sunt părţi interesate să cumpere. În fiecare lună primim oferte de cumpărare şi vindem dacă ne convine. Totuşi, ţinând cont că piaţa este jos, suntem mai degrabă într-un proces de căutare de oportunităţi de achiziţii decât de vânzare“, a adăugat directorul Immofinanz.

El consideră că, în ultimii ani de criză, compania pe care o conduce a avut o abordare agresivă pe piaţa românească, iar acum vede o perioadă propice pentru dezvoltarea de noi proiecte, în principal pe fondul diminuării spaţiilor de birouri existente. Din luna mai a acestui an şi până în noiembrie, Immofinanz a închiriat 49.000 mp de spaţii de birouri, din care 28.000 mp au fost ocupaţi de chiriaşi noi.

În contextul în care în stânga şantierului la care lucrează Immofinanz se află în lucru a doua clădire de birouri din cadrul Hermes Business Campus, dezvoltat de grupul belgian Atenor, iar peste drum, în jurul staţiei de metrou Pipera, compania Bog’Art demolează clădirile ce au aparţinut grupului Farmexim pentru a face loc unui complex de afaceri cu o suprafaţă de 105.000 mp, Zehtner spune că nu îi este teamă de concurenţă, ci dimpotrivă „lor ar trebui să le fie teamă de Immofinanz“.

Portofoliu gigantic

Proprietăţile grupului Immofinanz în România reprezintă 13,9% din portofoliul total al companiei, potrivit raportului financiar din primul trimestru al anului financiar 2014/2015. Grupul deţine în România 83 de proprietăți (16 investiţii finalizate, 12 în curs de dezvoltare şi 55 de proiecte în curs de analiză), cu o valoare de 964 milioane de euro (658,4 milioane de euro – investițiile finalizate, 41 milioane de euro – proiecte în curs de dezvoltare și 264,6 milioane de euro – proiecte în curs de analiză).

Portofoliul curent de investiții este constituit din nouă clădiri de birouri (14,5% din întregul portofoliu de clădiri de birouri), patru proprietăți în zona de retail (10,2% din întregul portofoliu de retail) și trei centre logistice (3,3% din întregul portofoliu de logistică). Valoarea investiției, după finalizarea proiectelor pe care grupul le dezvoltă în România, este estimată la 41,8 milioane de euro.

În primul trimestru al anului financiar 2014/2015, veniturile din închirieri în România au prezentat un ușor trend descrescător și au atins 11,7 milioane de euro, faţă de 12,6 mil. euro în perioada similară a anului financiar anterior. Încasările locale din chirii reprezintă 9,9% din veniturile totale din închirieri ale grupului. Rezultatele operaţiunilor din România s-au ridicat la 9 milioane de euro, în scădere de la 8,6 mil. euro, cât erau cu un an înainte. Profitul operațional (EBIT) în România era de 8,6 milioane de euro la 31 iulie 2014, comparativ cu 8,4 mil. euro în primul trimestru din anul fiscal anterior.