'Principalul aspect este cel legat de proporţiile care vor fi stabilite între acţiuni şi GDR-uri. Pentru că o parte a ofertei va fi prin acţiuni iar altă parte prin GDR-uri, iar acestea din urmă nu sunt pentru investitorii locali. Suntem conştienţi de necesitatea alegerii acestei variante, dar vrem să avem, şi sunt convins că vom avea, investitori internaţionali care să cumpere acţiuni. Acesta este scopul, în esenţă, să vindem cât mai mult posibil din acţiuni către investitori internaţionali, să îi facem să se implice direct în piaţa din România', a explicat Sobolewski.

El a explicat că este bine să se stabilească un anume echilibru între investitori individuali, companii locale şi investitori străini, dar, pentru că suntem la început, ar fi bine să avem mai mulţi investitori internaţionali pentru că trebuie 'să avem acest impuls puternic' care să atragă mai mulţi investitori de retail în România.

Oficialul BVB a mai spus că acesta este şi motivul pentru care, în cazul investitorilor individuali, s-a propus acordarea a două tranşe, dintre care una să fie cu alocările garantate, pentru a se evita, astfel, situaţia de la Romgaz. 'La Romgaz am avut investitori care au refuzat să mai subscrie din teama că ordinul le va fi redus de mai multe ori faţă de numărul de acţiuni solicitate. Este o soluţie bună care ar trebui să atragă mai mulţi investitori individuali în această ofertă', a explicat Sobolewski.

Referitor la fidelizarea investitorilor, şeful BVB a spus că problema este că după listarea Electrica, timp de un an nu va mai fi nicio listare importantă, care ar mobiliza investitorii. 'IPO-ul Hidroelectrica va avea loc la jumătatea anului viitor, deci vom avea un an fără evenimente importante în materie de privatizare', a explicat Sobolewski, susţinând că aşteaptă de la Guvern alte propuneri de listare între cele două oferte.

'Piaţa are nevoie de evenimente pe piaţa primară, managerii de fonduri au dificultăţi în a se convinge că România există pe piaţa investiţiilor', a subliniat Sobolewski.

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un proiect de hotărâre pentru aprobarea strategiei de privatizare prin oferta publică de majorare a capitalului social prin aport de capital privat al SC Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice ''Electrica'' – SA Bucureşti.

'Am adoptat astăzi o limită de preţ pentru listarea Electrica cu un minim de listare de 11 RON pe acţiune şi un maxim de listare de 13,5 RON pe acţiune. Este practic unul dintre cel mai mare proces de listare petrecut vreodată pe piaţa de capital din România. Societatea va obţine cel puţin -dacă mergem pe minim – aproximativ 435 de milioane de euro', a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

 

Sursa: Agerpres