Societatea Feroviară de Turism a ajuns într-o situație dezastruoasă la cinci ani după procedura de insolvență. Compania are zilele numărate, fiind în procedură de insolvență de la începutul anului 2013, iar planul de reorganizare a expirat în toamna anului trecut. Planul de reorganizare a fost depus la Tribunal în aprilie 2014 și a fost aprobat de către judecătorul sindic în luna septembrie a aceluiași an. Actul prevedea un program de plată a creanțelor, valoarea totală a acestora fiind de aproape 12 milioane lei. 

În perioada ianuarie 2013-ianuarie 2018, niciunul dintre cei șapte administratori judiciari nu au reușit să ducă la bun sfârșit planul de reorganizare și să salveze compania de la faliment. Mai mult, ultimii șase administratori nu au respectat planul de plată a creanțelor și au acumulat alte pierderi în valoare de câteva milioane lei. Acum, alte soluții nu prea mai există, iar falimentul poate surveni în orice moment. Asta pentră că, în conformitatea cu Legea nr. 85/2006, dacă debitorul nu se conformează planului sau desfăşurarea activităţii aduce pierderi averii sale, comitetul creditorilor sau oricare dintre creditori, precum şi administratorul special pot solicita oricând judecătorului sindic să aprobe intrarea în faliment. 

Întrebați care este situația financiară a companiei, reprezentanții Ministerului Transporturilor ne-au răspuns că SFT este în reorganizare judiciară, fără a ne spune care este valoarea datoriilor companiei și ne-au precizat că în perioada ianuarie 2013-ianuarie 2018 șase administratori judiciari au avut grijă de funcționarea companiei. Din 15 ianuarie, al șaptelea administrator judiciar este Cabinetul Individual de Insolvență Iorgulescu Gabriel.

Principalii creditori ai SFT sunt Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Orhideea Gardens. ANAF are de recuperat 38% din cei aproximativ 12 milioane lei, iar Orhideea Gardens – 39%. Orhideea Gardens este implicată în scandalul achiziției Hotelului Astoria. În 2008, clădirea de lângă Gara de Nord a ajuns în proprietatea Orhideea Gardens, singura societate care a participat la licitația organizată de executorul judecătoresc pentru o datorie a SFT de circa 17.000 euro.

 

Resuscitarea SFT a eșuat

În 2003, peste 400 de active din patrimoniul căii ferate – hoteluri, vile, centre de agrement şi terenuri – au fost scoase de la CFR SA şi date în administrarea SFT pentru diverse activităţi. Valoarea de piață a activelor se ridicau la zeci de milioane de euro. Declinul SFT a început în urmă cu 10 ani, când hotelul Astoria a fost pierdut de companie pentru o datorie de circa 17.000 euro. Cazul a ajuns și în vizorul procurorilor DNA, care anul trecut au trimis mai multe persoane în judecată pentru prejudiciile aduse. În vara anului trecut, după trei ani în care administratorii judiciari nu au pus în aplicare planul de reorganizare a SFT, oficialii Ministerului Transporturilor au căutat soluţii pentru a salva societatea de la faliment, însă fără a avea sorți de izbândă.

Mai mult, conducerile companiilor CFR SA, CFR Călători şi ai societăţii Grup Exploatare şi Întreţinere Palat CFR SA au prezentat diverse planuri pentru a redresa situația financiară a SFT. Foștii miniștri ai Transporturilor, Răzvan Cuc și Felix Stroe, au plasat cartoful fierbinte numit „insolvența SFT“ în mâinie noului ministru Lucian Șova. Ultima tentativă de a convoca Adunarea Generală a Acționarilor SFT pentru a discuta despre absorția societății de către CFR SA, CFR Călători sau GEI Palat SA a fost la începutul lunii februarie, fără a se lua o decizie concretă privind redresarea financiară a SFT.

În prezent, cele mai scumpe active aflate în administrarea SFT sunt lăsate în paragină pentru a fi vândute la preţuri mult sub cele ale pieţei. Clădiri și terenuri în valoare de milioane de euro ar putea fi vândute „pe nimic“, după ce SFT va intra în faliment. 

Astoria Snagov ar putea fi vândut „pe nimic“

Cel mai valoros activ aflat în patrimoniul SFT a rămas complexul turistic Astoria Snagov. Este vorba despre un spaţiu de agrement care se întinde pe 23 de hectare, cu ieşire la Lacul Snagov. În trecut, Astoria Snagov era considerat cel mai luxos spațiu de agrement din subordinea Ministerului Transporturilor. Complexul Turistic Astoria, aflat pe malul lacului Snagov, aproape de București este înconjurat de pădure. În incinta complexului este un restaurant, unități de cazare vile și terenuri de agrement, toate închise și lăsate în paragină. În prezent, această proprietate s-ar putea tranzacţiona, conform experţilor imobiliari, cu peste 30 milioane euro. Printre alte active valoroase se află căminul Grant, hotelul Decebal-Eforie Nord, vila Astoria-Sinaia, hotel Bucovina-Vatra Dornei şi Trenul Regal.