Fiscul se află în plin proces de regândire a proceselor interne şi va insista pe o colectare mai bună, prin dialog. Asta a declarat la emisiunea Capital TV Dragoş Doroş, preşedintele ANAF, în momentul în care a fost pus să comenteze una dintre miile de plângeri care vin în fiecare an de la mediul de afaceri: un antreprenor a rămas fără reacție în momentul unei inspecții în care a fost penalizat, dar nu i s-a spus ce a greșit, fiind sfătuit să-și găsească consultanți.

„Dialogul de care vorbesc, între ANAF și contribuabil, se face înainte de control. Până acum nu s-a făcut așa cum trebuie, dar nu în ultimii doi, trei,cinci ani sau zece ani. Pur și simplu, nu s-a făcut așa cum trebuie! Dialogul acesta trebuie să aibă loc permanent între contribuabil și administrația care îl are în grijă, cu niște oameni dedicați sau cu colectivul de acolo, dar trebuie să găsească o poartă deschisă așa încât atunci când are o problemă zilnică de dubiu în privința taxelor sau tratamentului fiscal să aibă cu cine să vorbească și cu cine să se consulte”, explică președintele ANAF. Astfel, el consideră că, printr-o deschidere mai mare a instituției către contribuabil, multe dintre probleme se vor rezolva de la sine. „Cei de la Control nu vor mai veni decât în urma analizei de risc. Noi determinăm care sunt contribuabilii care au risc fiscal mic, mijlociu și mare – iar ei vor vorbi doar cu contribuabilul cu risc mare. Menirea controlului este să constate stări de fapt, prevenția este terminată la acel moment”, a explicat Doroș.

Controlul excesiv, sărăcia statului

Ce e prea mult, strică. Proverbul cu siguranță este de actualitate în fiscalitatea românească. Avem prea multe reglementări, prea multe obligații, prea multă birocrație și prea multe controale. Dacă primele sunt clare, în ceea ce privește numărul controalelor e nevoie de o explicație. ANAF se laudă, de la an la an, cu rezultate spectaculoase. Astfel, doar anul trecut, diferenţe suplimentare de obligaţii fiscale au fost de aproximativ 18,8 miliarde lei (4,2 mld. euro), în creştere cu 34,7% faţă de anul 2014.

Așa cum este firesc, tot anul trecut, cel mai „bogat“ din istoria inspecției fiscale, agenții economici au atacat în instanță mii de decizii de impunere. Câți bani poate să piardă statul?

În urmă cu peste o lună, zece firme de avocatură și de consultanță ne-au declarat că își asistă clienții la litigii cu ANAF în spețe în valoare totală de aproape 500 de milioane de euro. Iar aici vorbim doar de jumătate dintre cei mai mari jucători din piață. Prin urmare, dacă ar fi să facem o estimare, putem dintr-o dată să dublăm această sumă și să ajungem la 1 miliard de euro. În timp ce casele de avocatură susțin că rata lor de succes este cuprinsă între 60% și 80%, Fiscul are alte date, susținând că procentul este de doar 25%. „Numărul de litigii în care este implicat ANAF-ul este mare și analizăm această situație pentru a schimba lucrurile”, recunoaște, totuși, Dragoș Doroș. Cert este că, indiferent de sume, banii pierduți de stat vor trebui plătiți cu dobânzi substanțiale.