Zilnic, mii de containere cu marfă românească pleacă din portul Constanţa către toate colţurile lumii. Mare parte dintre străinii care cumpără produsele noastre nu ştiu care le este ţara de origine. În cazul brandului de mobilă Romina Furniture lucrurile stau total diferit.

„Operele de artă“ care ies de pe uşa fabricii dintr-o comună din Dâmboviţa au cucerit America. Peste 50 de magazine din oraşe precum New York, Los Angeles, Boston, Miami ori Chicago vând cu mândrie aceste „bijuterii“ din lemn, 90% din producţie fiind axată pe mobilier pentru camerele copiilor. Iar părinţii americani cheltuiesc 3,5 milioane de euro anual pe mobila produsă la noi, sub brandul Romina Furniture.

„Totul a pornit de invitaţia unui partener american“, povesteşte zâmbind Dumitru Toader, proprietarul fabricii de mobilă. De fapt prima experienţă ca antreprenor a avut-o în 1990, când, fiind inginer electronist, a înfiinţat o firmă, împreună cu un asociat, care producea şi vindea panouri luminoase cu led. „A fost o idee inovativă la acea vreme. Am început cu o investiţie de câteva sute de dolari, un aparat de măsurat Ledron şi câţiva prieteni ingineri foarte bine pregătiţi“, a explicat omul de afaceri Dumitru Toader.  

În câţiva ani şi-au extins activitatea spre producţia de solvenţi, lacuri şi vopsele pentru lemn. „După cinci ani de activitate ajunsesem la o cifră de afaceri de peste un milion de dolari“, îşi aminteşte antreprenorul. Însă apele s-au tulburat în relaţia cu partenerul, aşa că Dumitru Toader a decis s-o ia pe cont propriu. În ianuarie 1996 înfinţează o firmă nouă, AXM Prod 93, companie care continuă producţia de lacuri, vopsele şi răşini sintetice. „Investiţia în noua fabrică greenfield, a fost de circa 100 de mii de dolari, în prima etapă. Îmi amintesc că am pornit construcția și în două luni producţia, cu 10 angajaţi. Aveam aproximativ cinci clienţi pentru care livram produsele, toate fiind fabrici de mobilă româneşti“, povesteşte omul de afaceri.

Revelaţia americană

Anul 2001 se va dovedi a fi unul decisiv în activitatea companiei. „Atunci, o cunoştinţă din America mi-a cerut o comandă mare de paturi suprapuse pentru copii, din lemn masiv, care ar fi urmat să se vândă peste Ocean. Aveam multe cunoştinţe printre patronii fabricilor de mobilă din ţară pentru că mulţi îmi erau clienţi. Nu am reuşit să onorez comanda pentru că nimeni nu era pregătit pentru asemenea provocări“, explică Toader.

 

Însă, la invitaţia respectivului domn, cu care ulterior a ajuns să facă afaceri, a plecat în SUA la o expoziţie de mobilă pentru copii. „Acolo am descoperit o oportunitate de business cu un potenţial fabulos. În SUA sunt 4 milioane de naşteri pe an. Iar această statistică s-a păstrat constantă în ultimii 16 ani. După expoziţie m-am întors în România şi am achiziţionat un teren de 3 hectare, cu tot cu hale, în localitatea Tărtăşeşti, judeţul Dâmboviţa. Eram hotărât să deschid o fabrică de mobilă pentru copii. Am împrumutat 1,5 milioane de dolari de la o bancă şi în şapte luni am început producţia cu 20 de angajaţi“, povesteşte antreprenorul.

Astăzi, fabrica are 100 de angajaţi care finisează, asamblează şi vopsesc mii de corpuri de mobilier care se livrează în toată lumea. În 2006, omul de afaceri a deschis un punct de lucru în SUA, unde are cinci angajaţi. „Am şi înregistrat brandul peste Ocean. Romina Furniture e marcă înregistrată în America“, a explicat acesta.

Dormitorul de 7.000 de euro

Astăzi, 90% din producţie reprezintă mobila pentru copii şi tineret şi 10% mobilier părinți (băi, dormitoare, bucătării). „Ne sună părinţii şi ne cer paturi, comode sau dulapuri pentru ei, similare cu mobila pentru copii livrată“, explică amuzat Dumitru Toader. „Am primit comenzi online din Japonia, Dubai, chiar şi Australia de la părinţi care ne-au văzut produsele în magazinele din SUA. De acolo au aflat că suntem români“, spune cu mândrie Dumitru Toader. E mândru, de asemenea, de calitatea produselor. „E un mobilier premium. Nu folosim pal sau MDF, doar lemn de fag. Respectăm toate standardele de securitate din SUA, fiind certificați Greenguard. Testele sunt făcute anual de un laborator independent“, spune patronul brandului Romina Furniture.
Cea mai mare comandă directă livrată către o persoană fizică a venit din Dubai. Un preşedinte de fond de investiţii i-a cumpărat  primului nou-născut un dormitor de 7.000 de euro, la care s-au adăugat alţi 1.500 de euro transportul cu avionul. „Am fost curios să ştiu de unde a auzit de noi. Şi ne-a mărturisit că a văzut mobilierul într-un magazin din New York. Poate o să vi se pară mult, însă pătuţurile noastre pot fi convertibile în aşa fel încât să poată fi folosite şi când copilul ajunge adult. Iar garanţia produselor e pe viaţă“, povesteşte omul de afaceri.

 

Forţa de muncă

Investiţia în resursa umană e extrem de importantă, conchide Dumitru Toader. Aproximativ jumătate din angajaţi lucrează în fabrică din prima zi. Iar personalul e instruit tot aici. „Nu îi fidelizăm doar cu salarii atractive, ci şi cu stabilitatea afacerii şi automat a locului de muncă“, explică acesta. Are încredere în angajaţii săi aşa cum are încredere în banca cu care lucrează, cea care, acum 15 ani i-a acordat creditul de 1,5 milioane de dolari pentru a construi această afacere. Iar rezultatele financiare vorbesc de la sine. Anul trecut, AXM Prod 93 a avut o cifră de afaceri de 9 milioane de euro şi un profit net de 1 milion de euro. Iar omul de afaceri nu vrea să se oprească aici. „Avem în plan dezvoltarea vânzărilor către Europa. În următorii doi ani ne-am dori să deschidem magazine proprii în ţări precum Anglia, Olanda și Italia,. De asemenea, luăm în calcul să dezvoltăm mai mult producţia şi vânzarea de mobilier pentru părinți“, a explicat omul de afaceri.