“Sute de oameni au înconjurat miercuri după-amiaza clădirea parlamentului pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de votul acordat de parlament cabinetului de miniştri condus de Pavel Filip. Ciocnirile între protestatari şi poliţie au escaladat la scurt timp după votul de încredere acordat de parlament noului guvern. Protestatarii au spart uşa din spate a clădirii parlamentului, au intrat în clădire unde au început să distrugă mobilierul şi să-i scoată pe poliţiştii baricadaţi acolo. Aceştia au fost luaţi practic pe sus unul câte unul, cu tot cu scuturi, duşi în mulţime şi bătuţi de manifestanţi. Potrivit TV7, în momentul când a încercat să iasă din clădire, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a fost îmbrâncit şi huiduit de protestatari”, mai scrie Euronews.com

“Protestatarii au intrat în Parlamentul din Moldova”, scrie abcnews.go.com

“Sute de oameni au năvălit miercuri în clădirea Parlamentului de la Chişinău, pe uşa din spăate a clădirii. Ei au distrus mobilierul şi i-au bătut pe cei prezenţi, în special pe poliţişi şi pe parlamentarii care au dat votul de învestitură a Guvernului Petru Filip. Înainte de a intra în Parlament, protestatarii au înconjurat clădirea Legislativului şi au cerut alegeri anticipate. Ei au cerut anularea votului de învestitură şi s-au manifestat violent. Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene . Unii dintre ei au fost bătuţi de manifestanţii furioşi. Şase dintre membrii forţelor de ordine au fost transportaţi la spital. Uniunea Europeană şi SUA au făcut apel la calm şi dialog în depăşirea situaţiei tensionate de la Chişinău. Ambasada SUA în Republica Moldova a emis un comunicat prin care îndeamnă la calm şi cheamă toate părţile să se abţină de la acţiuni violente. Totodată, misiunea diplomatică îndeamnă autorităţile să se întâlnească în cel mai scurt timp cu protestatarii pentru a discuta îngrijorările acestora în mod deschis şi transparent. Şi delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova a îndemnat părţile la calm şi dialog. "Încurajăm părţile să înceapă un dialog şi să găsească împreună o cale pentru a face ca Republica Moldova să progreseze. Federica Mogherini este în contact cu delegaţia UE şi urmăreşte cu atenţie situaţia de la Chişinău”, informează comunicatul delegaţiei.”

„Pieţele financiare globale se scufundă pe fondul creşterii îngrijorării”, titrează The Wall Street Journal.

„Pietele bursiere mondiale au cazut puternic miercuri, prinse în spirala descendenta a cotatiei petrolului si pe fondul ingrijorarilor continue legate de sanatatea economiei mondiale. Parisul a inchis în scadere de 3,45%, Frankfurt de 2,82% iar Londra de 3,46%, dupa ce au intrat pe rosu înca de la deschidere, urmand exemplul pietelor asiatice. Milano pierdea peste 5% la inchidere, actiunile Monte dei Paschi di Siena scăzând cu peste 22%. Neîncrederea domnea şi pe Wall Street, unde Dow Jones pierduse peste 500 de puncte la putin timp de la deschidere, iar la 20,20 ora Romaniei pierduse 3,20%. Nasdaq ceda si el 3,01% pana la 4.342,34 puncte iar S&P 500, un indice extins foarte urmarit de investitori, ceda si el 3,07% pana la 1.823,50 puncte. Investitorii sunt pur si simplu in curs de a pleca de la principiul ca se apropie o recesiune mondiala", spune Sam Stovall, de la Standard & Poor's Capital IQ, care evoca o "profetie autorealizatoare". "Este un inceput de an catastrofal, poate in afara de luna ianuarie 1988", arata Xavier de Villepion, de la HPC. Cotatia petrolului isi continua caderea miercuri dupa amiaza la New York, dupa ce ultimul raport al Agentiei Internationale a Energiei a intarit ingrijorarile legate de excedentul mondial.

“Care este sensul prăbuşirii pieţelor globale”, titrează The New York Times.

“Acţiunile, pieţele de obligaţiuni şi mai ales cele de mărfuri au un curs care care sugerează că ne aflăm într-un moment periculos. Este clar pentru  toată lumea că este o situaţie încurcată în care fiecare miscare greşită provoacă panică si cutremure pe pieţele internaţionale, cu consecinţe greu de anticipat.”

„Macedonia a închis graniţa cu Grecia pentru imigranţi”, scrie Le Monde. UPDATE Macedonia şi-a redeschis joi frontiera cu Grecia pentru imigranţi, însă numai pentru cei care au declarat că vor să ceară azil în Austria sau Germania.

„Macedonia a închis miercuri temporar graniţa cu Grecia pentru migranţii care călătoresc către vestul Europei, măsura fiind luată după ce autorităţile din Slovenia au semnalat o defecţiune pe reţeaua de căi ferate care îngreunează transportul migranţilor către Austria, a anunţat Ministerul macedonean de interne. Dar, potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei greceşti, frontiera a fost închisă de autorităţile macedonene încă de marţi seară, iar în prezent circa 600 de migranţi veniţi în special din Siria, Afganistan şi Irak aşteaptă de partea greacă a graniţei să li se permită intrarea în Macedonia. Înaintea anunţului privind închiderea temporară a graniţei dintre Grecia şi Macedonia, guvernul de la Belgrad a decis să nu mai permită intrarea pe teritoriul Serbiei a migranţilor care nu cer azil în Germania sau Austria, măsură ce este consecinţa unei decizii similare luate de autorităţile de la Berlin şi Viena după ce ţările din nordul Europei au hotărât să limiteze primirea migranţilor. Decizia autorităţilor de la Belgrad survine după ce guvernele Sloveniei şi Croaţiei, ţările care urmează Serbiei pe ruta migranţilor, au anunţat anterior că vor dispune joi măsuri similare luate de Austria şi Germania.”