NEPI a preluat proprietatea vilei, ce a aparţinut fostului guvernator al Băncii Naţionale Mihai Oromolu, în contul unei datorii pe care Avrig 35, grup imobiliar fondat de Alexander Hergan, o avea la sud-africani. Terenul de circa 4.500 mp şi vila avariată puternic de un incendiu în februarie 2009 au fost evaluate la sfârşitul anului trecut la 12,96 mil. euro.

Valoarea tranzacţiei dintre NEPI şi Avrig 35 nu a fost făcută publică, însă Martin Slabbert, CEO-ul şi unul dintre acţionarii fondului de investiţii, spune că valoarea datoriilor depăşea valoarea terenului şi a vilei de lângă Guvernul României.

„Am moştenit această proprietate de la un partener care ne era îndatorat. Nu vroiam neapărat să fim proprietari, mai ales că imobilul este foarte controversat. Am realizat că nu vom face bani din această dezvoltare, dar planul nostru este ca, la finalul lucrărilor,valoarea proiectului să fie măcar egală cu valoarea investiţiei realizate. Avem programate în România investiţii de peste 500 mil. euro, iar acest proiect are o pondere insignifiantă în planul nostru, însă vrem să ne aducem aportul la cultura română. Vrem să arătăm că nu este o speculaţie imobiliară“, a menţionat Martin Slabbert.

Pe lângă restaurarea vilei Oromolu, NEPI are în plan dezvoltarea unui imobil cu funcţionalitate de birouri ce va fi amplasat la mică distanţă de vilă. Clădirea de birouri va avea o formă de L şi trei etaje care vor aduce pe piaţă circa 7.000 mp închiriabili. Dezvoltatorul va amenaja şi o parcare subterană pe trei nivele, care vor acomoda câte trei maşini la fiecare 100 mp construiţi. Proiectul arhitectural este realizat de arhitectul Dorin Ştefan.

„Deocamdată avem certificatul de urbanism şi sperăm să obţinem autorizaţia de construcţie cât mai repede, pentru a începe anul acesta construcţia. Zona de birouri va fi una exclusivistă, şi ar putea acomoda instituţii financiare internaţionale de genul FMI sau UE sau corporaţii care caută vizibilitate. Chiriile vor fi peste media practicată în piaţă“, a menţionat Slabbert.

Un nou mall anul acesta

Şeful NEPI a mai anunţat că au început demolările pe terenul de 12,7 ha pe care îl deţin în Galaţi şi se va demara construcţia unui centru comercial cât de curând. Planul sud-africanilor este să pună noul proiect pe piaţă până la finalul acestui an.

Recent, investitorii au cumpărat două loturi de teren învecinate din Târgu Jiu, care împreună totalizează circa 4 hectare. Pe acest teren, amplasat în apropierea hipermarketului Kaufland, vor să construiască un mall a cărui finalizare este aşteptată în 2014. Compania are programate investiţii de 500 mil. euro până în 2016 şi este în căutare de terenuri pentru noi investiţii în Bucureşti. 

Într-o perioadă în care majoritatea investitorilor încearcă să îşi lichideze proprietăţile acumulate înainte de criză, NEPI a reuşit să cumpere imobile în valoare cumulată de peste 370 mil. euro, ceea ce reprezintă peste 30% din volumul tranzacţionat în ultimii patru ani. Sud-africanii au cucerit efectiv piaţa românească şi deţin primele patru poziţii în topul celor mai mari tranzacţii imobiliare încheiate în criză.