'Cea mai mare provocare este prioritizarea proiectelor şi a răspunde cerinţelor pieţei locale. Vrem să înlăturăm barierele care împiedică investitorii să vină în România în număr atât de mare pe cât ne-am dori, dar să şi respectăm reglementările europene care sunt în curs de aprobare sau standardele internaţionale aplicabile Depozitarilor Centrali. Acestea vor fi monitorizate de către autorităţi şi sunt aplicabile depozitarilor din întreaga lume', a spus Tănăsoiu.

Unul dintre proiecte se referă la separarea sistemelor de tranzacţionare şi de post tranzacţionare ceea ce presupune că vor exista conturi de dedicate pentru tranzacţionare şi conturi separate pentru evidenţa instrumentelor financiare şi realizarea decontărilor.

Acest nou model va conduce la reducerea riscurilor şi la creşterea vitezei de execuţie a instrucţiunilor în ambele sisteme, eliminând una dintre barierele care menţin România în categoria de piaţă de frontieră.

Un alt proiect se referă la la rotunjirea sistemelor de decontat, care se va realiza conform unui algoritm inclus deja în regulamentul Depozitarului Central, dar care se află în atenţia autorităţilor pentru aprobare. Şeful DC a spus că după ce va fi aplicat, acesta va uşura accesul investitorilor la piaţa pentru că va dispărea cerinţa de tranzacţionare de pachete minime de instrumente financiare, urmând să fie tranzacţionate pachete de dimensiunea dorită de investitorul respectiv. În prezent preţurile de tranzacţionare au patru zecimale, iar valorile de decontat acceptate în sistemele de plăţi trebuie să aibă maximum două zecimale.

Potrivit sursei citate, un alt proiect derulat de BVB şi DC vizează reducerea ciclului de decontare de la trei la două zile prin modificarea regulamentului european.

'Regulamentul european privind depozitarii centrali se află în faza finală de aprobare de către Parlamentul European şi de Consiliul Europei. Ne aşteptăm ca regulamentul să fie aprobat în cursul acestei luni şi să devină aplicabil direct în toate statele membre, deci şi în România, înainte de sfârşitul anului. Una dintre cerinţele acestui regulament este ca decontarea tranzacţiei să aibă loc la două zile de la data tranzacţiei. Acest lucru se întâmplă deja în trei state din UE, însă în celelalte state ciclul actual este la trei zile, ca şi în România, iar cerinţa este să fie redus la doua zile. În prezent, în România, acest ciclu de decontare este utilizat doar pentru tranzacţiile cu titluri de stat, dar va trebui generalizat şi la tranzacţiile cu acţiuni şi cu celelalte tipuri de instrumente financiare', a explicat directorul general al DC.

Una dintre recomandările care trebuie implementate de DC şi de participanţii la piaţă pentru respectarea standardelor internaţionale aplicabile depozitarilor centrali este corelarea valorii Fondului de Garantare cu valoarea decontată de participanţi şi stabilirea unei limite de decontare pentru toate categoriile de participanţi, astfel încât resursele financiare aflate la dispoziţia DC să acopere întotdeauna cea mai mare valoare netă debitoare pe care o are de decontat un participant.

În plus, cele două entităţi lucrează şi la adaptarea sistemul DC pentru conectarea la platforma pan-europeană TARGET 2 Securities.

'România se va conecta numai cu tranzacţiile în moneda euro, iar acest lucru va însemna că pentru tranzacţiile respective transfrontaliere se va face decontarea în banii băncilor centrale. Astfel, vor scădea riscurile şi costurile semnificativ şi vor fi aplicate cele mai bune reguli de la cei mai mari depozitari din UE. Este ceea ce investitorii aşteaptă să vadă şi pe piaţa din România', a mai spus Tănăsoiu.

Un alt proiect care va avea o durata mai mare de implementare, până în anul 2016, se referă la standardizarea unor evenimente corporative ceea ce va asigura faptul că toţi clienţii vor avea acces la informaţii în acelaşi timp şi într-un format standardizat şi care elimină neclarităţile şi posibilele interpretări diferite ale caracteristicilor respectivului eveniment corporativ.

SURSA: Agerpres