Cele mai mari zece şantiere private deschise în Bucureşti implică investiţii cumulate de peste 730 mil. euro şi vor pune pe piaţă, până la sfârşitul anului viitor, 13 clădiri de birouri noi şi încă două malluri de dimensiuni mari. Volumul investiţiilor este superior celui angrenat în dezvoltarea celor mai mari zece proiecte active în prima parte a anului trecut, care a fost de circa 670 mil. euro. În plus, parcul de retail Vulcan Value Center, prima clădire de birouri din Green Court Bucharest, clădirea de birouri cu numărul trei din AFI Park şi cele şase blocuri de locuinţe din Vista Rezidenţial Berceni, care se regăseau anul trecut în topul celor mai mari şantiere, au fost finalizate şi înlocuite de altele mai mari.

Cinci dintre proiectele aflate acum în construcţie au fost începute recent şi sunt la stadiul de fundaţie, iar două dintre ele mai au câteva săptămâni până la livrare. Interesant este faptul că bazele a şase dintre cele zece proiecte identificate de Capital au fost puse în ultimii ani de criză, iar restul sunt gândite în anii de vârf ai pieţei şi ajustate la noua realitate. Toate, însă, fac parte din prima generaţie de clădiri livrate la începutul acestui nou ciclu imobiliar.

Mega Malluri

Piaţa modernă de retail din România va atinge o nouă bornă în acest an, prin depăşirea pragului de 3 mil. mp de spaţii comerciale, ca urmare a deschiderii a trei noi malluri în Bucureşti, Braşov şi Timişoara.

Centrul comercial Mega Mall, programat pentru deschidere în 23 aprilie, va fi cea mai mare dezvoltare imobiliară finalizată în acest an. Proiectul, deţinut de New Europe Property Investments (NEPI) şi Real­4You, este pe ultima sută de metri cu finalizarea construcţiei, iar retailerii au început deja să lucreze la pregătirea spaţiilor. Mallul din Pantelimon va găzdui peste 200 de magazine pe o suprafaţă de vânzare de 72.000 mp, puţin mai mică decât cea a AFI Palace Cotroceni. Clădirea este echipată cu o parcare de 3.000 de locuri, din care 1.000 aflate pe acoperişul complexului, ce poate fi accesat din stradă pe o rampă. Mega Mall este construit pe terenul fostei fabrici Electroaparataj, cumpărat de austriecii de la Real4You de la grupul american NCH pentru circa 60 mil. euro. NEPI, care deţine 70% din proprietate, se aşteaptă să obţină din chirii circa 16,5 mil. euro pe an.

Portughezii de la Sonae Sierra şi irlandezii de la Caelum Development dezvoltă un mall de dimensiuni similare în Titan. Lucrările la ParkLake au ajuns la partea de structură, iar proprietarii au reuşit să contracteze 70% din suprafaţa sa închiriabilă. Investiţia în acest proiect se ridică la 180 mil. euro, sumă care include şi cei 53 mil. euro plătiţi de Caelum Development pentru terenul de 8,2 hectare, pe care a funcţionat în trecut fosta bază sportivă Spartac. Până acum, construcţia a fost susţinută din sursele proprii ale dezvoltatorilor, însă aceştia sunt constrânşi să identifice un creditor dispus să finanţeze 40%-50% din investiţie pentru a finaliza mallul în 2016, conform planificării. În Bucureşti funcţionează deja 11 malluri, şapte parcuri de retail şi şase galerii comerciale, care duc densitatea de spaţii de retail la 490 mp pe mia de locuitori.

City-ul românesc

De câţiva ani a devenit tot mai clar că în jurul pasajului Pipera, la intersecţia dintre Şoseaua Pipera şi Bulevardul Barbu Văcărescu, se conturează un centru financiar care găzduieşte corporaţii de talie internaţională. Acesta este cel mai fierbinte pol imobiliar al Bucureştiului, situaţie evidenţiată de cele patru şantiere mari active în zonă, care vor aduce noi birouri de sticlă pe lângă imobilele şi parcurile deja existente, precum Sky Tower, Floreasca Tower, Nusco Tower şi Floreasca Park. Trei dintre acestea se regăsesc pe lista celor mai mari obiective aflate în construcţie în Bucureşti. Bog‘Art a ajuns cu construcţia turnului de 23 de etaje Bucharest One la etajul nouă. Global­worth, compania lui Ioannis Papalekas, în proprietatea căreia se află clădirea, estimează că valoarea de piaţă a imobilului va atinge 157,5 mil. euro după încheierea construcţiei, adică în ultimul trimestru al acestui an. Dezvoltarea turnului costă 94,8 mil. euro, iar de anul viitor se estimează că va genera venituri anuale de 11,3 mil. euro din închiriere. Până acum, au fost semnate contracte pentru 40% din cei 49.277 de mp ce vor fi disponibili în clădire, chiriaşii fiind Vodafone, Huawei şi Delhaize Group.

Peste drum de şantierul Bucharest One, suedezii de la Skanska se apropie de finalizarea celei de-a doua clădiri din proiectul Green Court. Prima clădire, devenită noul sediul Orange (ocupă 75% din imobil), va intra în acest trimestru în portofoliul Globalworth, după o tranzacţie de 44 mil. euro. A doua clădire, închiriată în proporţie de 61,2% către Carrefour, Sanofi şi Adecco, va avea aceeaşi soartă, conform strategiei Skanska, şi este posibil să fie cumpărată tot de Globalworth. Suedezii mai au de construit încă o clădire similară în spatele celor două deja ridicate. La câteva sute de metri în spatele şantierului Skanska, austriecii de la Strabag au început construcţia primelor două clădiri de birouri din cadrul Oregon Park, proiect al cărui beneficiar este grupul Portland Trust. Cele două imobile cu o suprafaţă închiriabilă de 45.000 mp ar trebui livrate pe piaţă anul viitor.

Un alt şantier important a fost început de Immofinanz vizavi de staţia de metrou Pipera. Pe un teren de 4,2 hectare, cumpărat în 2007 cu 16 mil. euro şi adiacent parcului Iride, aflat în proprietatea aceleiaşi companii, austriecii construiesc o primă clădire de birouri cu o suprafaţă comercială de 20.000 mp. Aceasta este prima etapă dintr-un complex care va cuprinde încă două imobile de birouri şi un hotel cu 140 de camere.

Se deschid noi poli

Zona centrală a Bucureştiului rămâne în continuare o mină de aur pentru orice investitor imobiliar, în ciuda terenurilor tot mai rare. În apropiere de Piaţa Romană, omul de afaceri Dan Cojocaru, unul dintre acţionarii firmei de arhitectură Proiect Bucureşti, s-a asociat cu Michael Hadjipavlou pentru construcţia unui complex de birouri cu trei clădiri. Antreprenorii au obţinut un credit de la Piraeus Bank şi şi-au propus să ridice toate imobilele odată, pentru a le pune pe piaţă la începutul anului viitor.

Un alt proiect important a început să fie construit lângă Guvernul României, în Piaţa Victoriei. Sud-africanii de la NEPI au cumpărat aici vila Oromolu, realizată în perioada interbelică de un fost guvernator BNR, şi un teren adiacent de 4.500 mp. Dezvoltatorul a început deja excavările pentru construcţia unei clădiri de birouri de 6.500 mp şi se pregăteşte să reabiliteze şi monumentul istoric. În această primăvară a fost deschis şi unul dintre cele mai aşteptate şantiere din Capitală. Divizia imobiliară a grupului Inter IKEA a început construcţia primelor două clădiri de birouri pe terenul fostei fabrici Timpuri Noi, cumpărat în 2010 pentru circa 35 mil. euro. Fiecare imobil va avea zece etaje şi o suprafaţă închiriabilă de 30.000 mp. Proiectul suedezilor prevede încă o clădire de birouri, dar şi blocuri de locuinţe.

AFI Europe a continuat pe parcursul anului trecut construcţia AFI Park, proiect format din cinci clădiri de birouri aşezate lângă mallul din Cotroceni. Până acum au fost finalizate primele trei imobile, care au presupus o investiţie totală de circa 70 mil. euro, iar ultimele două, legate printr-un tronson, sunt ridicate până la etajul patru. Anul trecut, primele două clădiri au adus proprietarilor un venit operaţional net de peste 3,5 mil. euro.

Toate aceste imobile se vor adăuga celor 88 de clădiri de birouri moderne care funcţionează deja în Bucureşti şi care dispun de o suprafaţă închiriabilă totală de 216 hectare, potrivit consultanţilor JLL. În fiecare an, proprietarii acestor imobile încasează din chirii peste 24 mil. euro.

13 clădiri de birouri şi patru malluri sunt în diferite stadii de proiectare sau construcţie în Bucureşti, potrivit consultanţilor JLL