Zahărul și-a revenit binișor de la loviturile primite la început de noiembrie. Creșterea pe care o vedem din septembire încoace se datorează preocupărilor legate de fenomenul meteo El Nino. Zahărul și cacaoa sunt singurele alimente la care avem creștere anul acesta.

Exodul investitorilor lovește platina și paladiumul 

Platina și paladiumul au suferit cele mai importante lovituri, pierzând peste 10% din preț. Ambele metale, folosite la dispozitivele de controlat poluarea în autovehicule, suferă din cauza reducerii creșterii vânzărilor de mașini din China. Dar au fost lovite și de anticipatul sfârșit al dobânzilor foarte mici din SUA, dobânzi care au fost “motorul“ celor mai bune luni de vânzări auto din ultmii 15 ani. 

Aceste metale reprezintă piețe relativ mici, apărând probleme de lichiditate când atât de mulți investitori doresc să renunțe la poziții într-un timp atât de scurt. Investițiile în aceste metale prin produse de tip exchange-traded au devenit foarte populare din august, iar exiturile din ultimele două săptămâni au creat un blocaj pe piețe.

Aurul, lovit în vintre de așteptata decizie Fed

Aurul s-a întors la nivelul scăzut de la începutul trimestrului din cauza incertitudinii legate de un posibil impact al reuniunii FOMC de la 16 decembrie când s-ar putea anunța o creștere de dobândă Fed – asta a declanșat ți un exod al investitorilor de pe poziții futures și produse exchanged – traded.

Aurul va fi în continuare sensibil la datele economice din SUA în săptămânile ce vin. Prin urmare, până când nu vom vedea ceva clar legat de decizia Fed, investitorii nu vor avea prea multe motive să reintre în joc, iar achizițiile între acest moment și 16 decembrie vor fi bazate doar pe acoperirea unor necesități.

Piața fizică ar putea atrage interes la cumpărare datorită întoarcerii la prețuri scăzute, iar companiile miniere ar putea lua în calcul o scădere a producției.

În acest moment, avem nevoie de o schimbare a acestor vectori negativi pentru a vedea investitorii înapoi pe piață.

Deși aurul nu a coborât sub zona de suport arătată în prognoza noastră pe Q4 – $1,075/uncie – vom coborî pragul de final de an din proiecție la $1,100/uncie. Asta pentru că nu întrevedem nicio revenire înainte de 16 decembrie, iar traderii și investitorii sunt preocupați de ce se va întâmpla cu prețul după o posibilă creștere de dobândă.

Dacă se va trece de $1,075/uncie, piața va ținti, inițial, $1,045, ceea ce reprezintă nivelul record in iulie 2010, înainte de psihologicul prag de $999/uncie. Pragul superior pare să nu mai depășească $1115/uncie.

Țițeiul, tras în jos de supraproducție

Țițeiul a încheiat a doua săptămână de scăderi, după ce stocurile americane au crescut peste așteptări, iar IEA a declarat că stocurile din statele OCDE au atins un nivel record de peste 3 miliarde de barili. Asta se datorează unei producții imense din Rusia, Irak și Arabia Saudită. În același timp, statele membre OPEC au prevăzut că piețele de țiței vor rămâne și în 2016 suprasaturate, ceea ce ar putea întârzia creșterea prețului petrolului. 

Stocurile americane au atins 487 de milioane de barili, depășind media pe 5 ani cu nu mai puțin de 118 milioane de barili. În timp ce numărul platformelor de extracție continuă să scadă în SUA, mai avem de așteptat până vom vedea o scădere a producției așa cum am văzut trimestrul trecut.

 

Agenția Internațională pentru Energie și-a menținut proiecția potrivit căreia producția SUA va scădea cu 600.000 barili pe zi în 2016. Acest lucru, combinat cu necesitatea creșterii cererii, ar putea contribui la echilibrarea pieței, în pofida unei creșteri de producție din partea Iranului. 

 

Nivelul actual de producție, combinat cu creșterea producției din Iran prognozată pentru anul viitor, dar și cu o reducere prea lentă a celei din statele non-OPEC și preocuparea legată de revenirea economiei globale, va avea ca rezultat un număr de tranzacții “nervoase“ pe piețe, până la momentul decembrie, 16, când vom vedea ce impact va avea dolarul american asupra țițeiului.  

Momentul actual negativ ar putea duce țițeiul Brent în zona $43.25/baril, ceea ce nu este departe de nivelul scăzut din august, de $42.23. La țițeiul WTI crude, vânzătorii țintesc $40/baril. În lunile ce vin, prețul nu pare să iasă din aceste marje ceea ce ar putea atrage cumpărători.