Declaraţia vine în contextul în care Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunţat vineri o scumpire de până la 8% pentru energia electrică destinată consumatorilor casnici, de la 1 iulie. „Creşterea de preţ reflectă pe deplin ce s-a întâmplat în piaţa de energie în acest an. Sunt două elemente, primul: ceea ce s-a întâmplat în ianuarie-februarie, când au fost preţuri cu totul neuzuale, a fost o iarnă secetoasă, cu un consum mărit din cauza temperaturilor foarte mici. Din nefericire, a apărut un al doilea element: aceste preţuri, deşi păreau la începutul lunii martie că tind spre calm sau spre normalitate, comparativ cu anii trecuţi, nu s-a întâmplat aşa. Preţurile au rămas la un nivel relativ mare”, a spus Lungu.

El a arătat că, pe piaţa spot a bursei de energie, în luna mai preţul a fost cu aproximativ 50% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. „În continuare, nu par a fi elemente care să determine o scădere a preţului. Pesimiştii spun că preţul va creşte în continuare, iar optimiştii, că va rămâne aşa cum este, dar idei de scădere nu prea apar”, a subliniat Lungu. Potrivit preşedintelui AFEER, situaţia nu este caracteristică doar României, ci întregii regiuni, şi este datorată lipsei de resurse de energie ieftină, hidro şi eoliană, toate acestea pe un trend de creştere a consumului.

„Ceea ce este sigur este că energia pe piaţa angro are valori cu mult mai mari decât în ultimii ani. Însă aceste preţuri nu se referă doar la România. Sunt creşteri la fel de mari şi în Ungaria, Bulgaria sau Serbia, dacă ar fi să vorbim doar de regiunea noastră. Deci a fost o perioadă de relativă secetă sau, cum spunea un specialist la o conferinţă, a plouat unde nu trebuia şi când nu trebuia, pentru că totuşi ploi au fost, dar nu în bazinele care colectau şi asigurau un debit hidro. De altfel, dacă vă uitaţi şi la Hidroelectrica, debitele sunt constant mai mici decât în perioadele de anul trecut. Aşa că avem debite mai mici, nici vântul nu a bătut foarte bine, sunt scăderi de 10-15% şi la producţia eoliană. Deci toate acestea au loc pe un trend de creştere a consumului şi de scădere a resurselor”, a mai spus Lungu.

În plus, unii producători de energie din România şi din regiune au fost în perioade de revizii sau au avut probleme tehnice, ceea ce a limitat şi mai mult oferta de electricitate din piaţă. Preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici va creşte cu până la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), au declarat, vineri, pentru AGERPRES reprezentanţii instituţiei. De la 1 iulie, preţul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din preţul total, şi dintr-o componentă care reflectă preţul din piaţa liberă, care are o pondere de 90%.

 

Potrivit unui comunicat al ANRE, remis vineri, componenta reglementată (10%) va scădea cu 5,16% iar cea de piaţă liberă (90%) va urca cu 8,53%. Contactaţi de AGERPRES, reprezentanţii instituţiei au precizat că acest lucru va duce la o scumpire în medie de până la 8%. Pe lângă preţul propriu-zis al energiei, în factura finală mai există şi alte costuri, precum tariful de rezervare, contribuţia cu certificatele verzi, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, acciza.

„În domeniul energiei electrice, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Ordinul nr. 50/2017 privind modificarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă (FUI) clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, prin care s-a decis scăderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de FUI clienţilor casnici, începând cu data de 1 iulie 2017 şi până la sfârşitul acestui an. Energia electrică furnizată la tarife reglementate reprezintă 10% din totalul energiei electrice furnizate la clienţii casnici. Avizarea tarifelor de tip Componentă piaţă concurenţială (CPC), cu modificări faţă de solicitările FUI, aplicabile, în trimestrul III, clienţilor finali casnici şi noncasnici, beneficiari ai serviciului universal. Energia electrică furnizată la tarif CPC reprezintă 90% din consumul clienţilor casnici şi este achiziţionată de FUI exclusiv din piaţa concurenţială, unde preţul energiei electrice a înregistrat o creştere cu 24% faţă de trimestrul II. În aceste condiţii, deşi FUI au propus creşteri cu 25% a acestor tarife, pe baza analizei realităţilor şi tendinţelor din piaţă, ANRE a considerat justificată o creştere medie la nivel naţional a tarifelor de tip CPC de 8,53%”, se precizează în comunicatul ANRE.

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, anunţa, în luna februarie a acestui an, că preţul energiei electrice pentru populaţie ar putea creşte cu 1-2% de la 1 iulie, ca urmare a preţurilor foarte mari de pe bursa de energie din luna ianuarie. „Preţul la energie electrică se recalculează la fiecare şase luni, iar următoarea recalculare va fi la 1 iulie. Considerăm că preţul ori va rămâne la acelaşi nivel, ori va fi o ajustare de cel mult 1-2% în plus”, a spus Havrileţ în 15 februarie. Pe parcursul lunii ianuarie, preţurile pe bursă au crescut foarte mult, ajungând la finalul lunii la peste 650 de lei pe MWh, nivel dublu faţă de cel din primele zile ale anului. Agerpres