Are 18 ani. Vârstă pe care a împlinit-o în drum spre Statele Unite ale Americii. A avut un majorat plăcut, lung de 34 de ore. Tocmai ce a trecut în clasa a XII-a la Colegiul Național „Grigore Moisil“ din Capitală.

Pasiunea pentru calculatoare? Spune că este insuflată de familie, mai degrabă de către mamă și bunic. S-a născut cu un calculator în casă și l-a atras suficient de mult, mai ales pentru că ai lui l-au folosit pentru a-l învăța să scrie, să citească încă de mic. Ulterior, i-au arătat cum să folosească diferite aplicații, cum ar fi Microsoft Word, Excel, dar și Paint. 

Când joaca este utilă

Pasiunea pentru informatică a avut nevoie, totuși, de un catalizator. Avea 10 ani când, venind de la școală, a găsit o cutie albă cu beculețe verzi, pe care scria „Romtelecom ClickNet“ – un modem. Atunci, a avut pentru întâia oară internet la discreție. Un an mai târziu, devenise fan al jocului „Triburile“. „Trebuia să construiesc, să apăr și să cuceresc castele“, povestește el. Întâmplător, a găsit pe internet o clonă a jocului, care permitea oricui să se joace în privat, doar cu prietenii săi. Joaca a devenit, astfel, oportunitate de învățare în momentul în care a realizat că poate edita fișierele care făceau clona să funcționeze.

Curios, a început să schimbe, să șteargă, să mute linii cu instrucțiuni, observând mai apoi efectele, care de cele mai multe ori nu existau, fiindcă modificările sale făceau ca jocul să devină nefuncțional. „Aceasta a fost prima mea tangență, de unul singur, cu informatica. Până atunci, mama, profesor de informatică, îmi arătase diferite jocuri făcute de ea în timpul liber. Nu înțelegeam, însă, cum reușise să le creeze și deși îmi plăcea ce făcuse, am ajuns să nu le dau importanță din punct de vedere tehnic“, mărturisește tânărul. Pe urmă, a început să caute pe internet cum poate schimba diferite lucruri la jocul său, devenind autodidact. De atunci, de fiecare dată când a avut o problemă, a căutat o soluție online. „Pentru mine, curiozitatea, «joaca», metoda de a învăța prin încercări și greșeli, s-a dovedit foarte utilă“, spune Tiberiu.

 

Cum a reușit să câștige Microsoft Word, la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist, 2017? Unii ar spune noroc, Tiberiu Danciu i-ar zice spune experiență. Nu s-a pregătit 8 ore pe zi pentru competiție, dar, mărturisește că l-a ajutat enorm faptul că utiliza foarte des Microsoft Word și Excel pentru diferite proiecte școlare sau personale. De exemplu, redacta adesea tabele privind consumul de apă, pe care le tipărea și le dădea administratorului blocului, când cerea citirea contoarelor.

Evenimentul la care a participat Tiberiu nu are un grad de dificultate enorm de ridicat, după cum recunoaște tânărul. Această competiție este dedicată cunoștințelor TIC, mai precis a folosirii software-ului creat de inginerii-informaticieni și totul a pornit de la o decizie de moment. A aflat total întâmplător de concurs și, dacă inițial l-a ignorat, a ales totuși să încerce. „Nici măcar nu-mi puneam problema de a câștiga competiția. Eram sigur că în țara mea există cineva mai bun decât mine.“ Ca să participe, a fost nevoit să treacă un examen de certificare într-o aplicație Microsoft Office. Apoi, toți cei care au dat aceste examene de certificare au fost clasați în funcție de punctajul obținut și de timpul în care au terminat examenul. Primii 30 au ajuns în etapa națională a competiției, care a avut loc în București, la sediul Microsoft România. O triere finală a avut loc pe baza unei testări identice cu examenul de certificare propriu-zis, după aceleași criterii. Aici, trei dintre ei au fost selectați pentru drumul către SUA. „Printre care mă număram și eu“, zâmbește Tiberiu.

Un viitor mai frumos

„Acum, uitându-mă în spate, realizez că ceva aparent minuscul, precum o certificare a competențelor mele, îmi poate aduce numele pe buzele multor oameni din toate colțurile lumii, îmi poate aduce prieteni pe viață. Sunt optimist și cu privire la viitor. Poate îmi va permite o angajare mai ușoară, sau intrarea la o facultate. E incredibil ce surprize îți rezervă viața uneori…“, se gândește liceanul.

Despre sistemul educațional de la noi, Tiberiu crede că este foarte dezorganizat. „Poate nu toată lumea are nevoie de cunoștințe de informatică, pe când o foarte mare majoritate are nevoie de cunoștințe de TIC. Același lucru este valabil și pentru alte discipline – nu toate sunt necesare tuturor. Cred că o libertate mai mare de alegere a materiilor de studiu, în funcție de opțiunea fiecăruia, ar spori interesul elevului pentru a învăța și totodată i-ar elimina stresul de a petrece 6-7 ore pe zi la școală“, spune el.

 

Profil de licean curajos

Se gândește să urmeze o facultate în domeniu IT, și îl facinează ideea de a putea „înzestra o mașină cu inteligență“. A primit multe premii de-a lungul timpului, printre care o mențiune la Olimpiada Internațională de Informatică pe echipe, la etapa naâională, două mențiuni pe locul patru în 2015 și 2016, premiul I anul acesta la Olimpiada Națională de Tehnologia Informației, două primii întâi la etapele naționale ale Campionatului Microsoft Office Specialist în 2016 și 2017, care l-au calificat pentru participările mondiale, din America și, desigur, anul acesta premiu întâi la Microsoft Word, la etapa mondială a Campionatului Mondial, MOS, desfășurat în California.