"Au fost doar discuţii. Am plecat de la promisiunea premierului, că nu va pierde nimeni, dar din păcate suntem în paradigma asta ilogică, cu noua lege a salarizării, în care încercăm păstrarea veniturilor actuale. Nu este o situaţie foarte comodă pentru nimeni, dar încercăm să găsim soluţii pentru problemele noastre cele mai urgente. Nu au fost identificate ipoteze clare, încercăm îngheţarea sporurilor pentru 2018, cu o creştere mică de salariu, dar măcar nimeni nu va pierde, cu păstrarea aplicării creşterii salariale pentru medici şi asistenţi, cu o nouă formă de salarizare, o nouă recompensă pentru gărzile în afara normei de bază. Sunt câteva ipoteze, dar totul se învârte în jurul Ministerului Finanţelor, adică a banilor. Guvernanţii insistă cu suma de 2,9 miliarde", a spus Iulian Pope, citează Agerpres.

Potrivit liderului de sindicat, reprezentanţii Federaţiei Sanitas se vor întâlni din nou, luni, cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, pentru alte discuţii, iar acţiunile de protest ar putea continua. 

"Rămâne să mai calculăm, probabil că luni după-amiaza vom avea finalizarea calculelor, dacă problemele noastre încap în cele 2,9 miliarde, sau dacă vom continua acţiunile. Nu s-a încheiat nimic astăzi (vineri, n.r.), în concluzie", a mai spus vicepreşedintele SANITAS. 

Aproximativ 10.000 de angajaţi din sănătate din Bucureşti şi din ţară au protestat joi în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de forma actuală a Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea în sistemul bugetar despre care afirmă că generează o mulţime de inechităţi şi discriminări în sistemul de salarizare din sănătate şi asistenţă socială. 

Tot în cursul zilei de joi, liderii Federaţiei SANITAS s-au întâlnit cu premierul Mihai Tudose. 

Principalele solicitări ale sindicaliştilor din sănătate vizează eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială, aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială începând cu 1 martie 2018, renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici, renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creşterea salarială de 25% prevăzută de lege, acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018, negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate. 

Programul de proteste al Federaţiei SANITAS a început în a doua jumătate a lunii septembrie.