Ilie Vonica a murit după ce a fost operat în cel mai nou spital al său, Spitalul European Polisano, fiind adus în stare foarte gravă de o ambulanţă SMURD, cu ruptură de vase principale de sânge.

Înainte de sinucidere, Ilie Vonica a redactat o scrisoare de cinci pagini, în care aminteşte de scandalul reţetelor false, în care este implicată soţia lui, arestată în prezent, reprezentanta lanţului de farmacii Reţeta din Grupul de firme Polisano.

Transportat cu o ambulanţă SMURD în stare foarte gravă, marţi, în jurul orelor 12.20, Ilie Vonica a fost dus direct la Spitalul European Polisano din Sibiu, aflat în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

Gestul omului de afaceri sibian vine la scurt timp după ce soţia acestuia, Ioana Vonica, a fost arestată, fiind implicată în scandalul reţetelor false cu medicamente oncologice. Ilie Vonica şi soţia sa au fost audiaţi pe 20 mai la Poliţia Capitalei.

De altfel, pe 20 mai procurorii au efectuat 26 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Sibiu şi Dolj la domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor persoane juridice.

În cauză, procurorii au început urmărirea penală faţă de mai multe persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals.

Din datele şi probele administrate în cauză rezultă că suspecţii au creat circuite economice şi financiare fictive cu scopul de a-şi însuşi sumele de bani rezultate din activitatea infracţională şi de a denatura plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat.

Prejudiciul produs bugetului de stat, reprezentând TVA şi impozit pe profit, se ridică la suma de circa 1,7 milioane de lei.

Astfel, reprezentanţii unei societăţi ce deţine un lanţ de farmacii au înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziţii de medicamente de la societăţi cu un comportament de tip fantomă.

În baza a circa 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice emise de 3 medici de specialitate pe numele unor pacienţi care nu au beneficiat de medicamentele astfel prescrise, reprezentanţii societăţii în cauză au decontat fraudulos la CASMB suma de circa 8,3 milioane de lei.

Sumele de bani obţinute au fost spălate printr-un circuit financiar fictiv, finalizat cu retragerea în numerar şi însuşirea lor. AGERPRES