Grupul Metinvest este controlat de grupul SCM, al cărui fondator şi preşedinte este Rinat Ahmetov, cu 71,25% din acţiuni, iar grupul SMART are o participaţie de 23,75%. Anul trecut, Metinvest a înregistrat vânzări de 12,8 miliarde dolari. Ahmetov deţine şi clubul de fotbal Şahtior Doneţk.

'Noi vom înlesni vânzările între clienţii români şi uzinele Metinvest. Deci, practic acestea le vor livra produse din Bulgaria, Italia şi Ucraina. În prezent, nu avem în plan deschiderea de depozite în România, dar piaţa este evaluată constant, noi o analizăm iar dacă vom considera că va fi nevoie să facem acest lucru, o vom face. Metinvest a livrat materiale mai mulţi ani în România. Avem clienţi pe piaţă şi suntem cunoscuţi. Pentru primul an, avem în plan obţinerea unui profit de 200 milioane de dolari, de pe urma afacerii din România. Prin urmare, vom importa produse metalurgice în România prin Metinvest în valoarea pe care am spus-o. Valorile diferă în funcţie de produse, însă piaţa produselor de oţel din România înseamnă cam 2,5 milioane de tone. Vom acoperi cea mai mare parte din piaţă', a spus Socolov.

În ceea ce priveşte activitate reprezentanţei din România, David Summerfield, directorul de dezvoltare regională al Metinvest, a menţionat că numărul angajaţilor va fi de şapte, alături de echipe de suport.

'În cadrul reprezentanţei comerciale din România vor munci 7 angajaţi. Vor exista şi echipe de suport, angajate de către companie. În ceea ce priveşte reţeaua de distribuţie, acest obiectiv face parte din strategia noastră. Deocamdată, nu există planuri pentru viitorul apropiat. Dacă analizăm industria per total, observăm că se dezvoltă, iar Metinvest se află pe o poziţie foarte bună în ceea ce priveşte celelalte companii. Nu avem planuri precise pentru achiziţii mari în România. Multe companii ne întreabă dacă analizăm să le preluăm, dar ca valoare investiţională nu vă pot răspunde. Poate fi vorba de sute de milioane de dolari sau chiar de miliarde, depinde de producători. Sunt foarte mulţi factori de luat în calcul', a explicat Summerfield.

Oficialul Metinvest a adăugat că România a fost preferată de către companie datorită potenţialului existent.

'Ştiam de câţiva ani de potenţialul pe care îl are România. În ceea ce priveşte această ţară, ne-am asigurat că toţi factorii sunt echilibraţi şi că găsim momentul perfect. Anul trecut am hotărât şi am obţinut aprobarea Consiliului de Administraţie al companiei de a deschide o reprezentanţă în România. Există anumite provocări, dar vom continua să răspundem acestor provocări, deşi situaţia din Ucraina nu este foarte bună. Eu locuiesc în Ucraina şi văd totul aşa cum este. Cu toate acestea, ceea ce citesc în ziare nu este la fel cu ceea ce se întâmplă în realitate pe străzi. Sunt britanic, dar locuiesc în Ucraina şi nu mi-e frică. Este clar că această situaţie reprezintă o provocare, iar clienţii ne vor întreba întotdeauna dacă putem să producem şi dacă putem să le punem la dispoziţie produsele. Noi nu putem să le răspundem decât prin a le spune care este situaţia. Aşa creăm o situaţie de încredere. Partenerii români pot avea încredere în noi', a spus David Summerfield.

Întrebat cum vede concurenţa companiilor din Rusia care îşi derulează activitatea în România, directorul de dezvoltare regională al Metinvest a precizat că respectă concurenţa din această ţară, dar nu se teme de ea, întrucât compania Metinvest dispune de anumite calităţi care să îi asigure o dezvoltare profitabilă şi durabilă în piaţă.

Metinvest este prezentă, începând de marţi, în România, odată cu inaugurarea reprezentanţei comerciale Metinvest Carpathia, entitate care se va axa pe dezvoltarea colaborării dintre clienţii de materiale de oţeluri laminate şi pe oferirea de servicii operative.

România devine, astfel, a 22-a ţară în care Grupul Metinvest deschide o reprezentanţă comercială.

Metinvest este un grup de companii metalurgice internaţionale, integrate vertical, care administrează fiecare element din lanţul de producţie, începând cu extracţia minereului de fier şi a cărbunelui şi până la producerea semifabricatelor şi a producţiei metalice finite.

Structura Grupului este formată din întreprinderi metalurgice din Ucraina, Europa şi SUA, precum şi din reţele de desfacere pe patru cele mai mari pieţe din lume.

Grupul Metinvest are 20 de reprezentanţe comerciale şi depozite în Europa, inclusiv în Balcani, ţările Baltice, Belgia, Bulgaria, Germania, Italia, România, Elveţia şi Marea Britanie. La nivel global, Metinvest are reprezentanţe comerciale în 21 de ţări şi mai mult de 5.300 de clienţi, dintre care 1.600 în Europa.

Uzinele metalurgice ale Grupului Metinvest sunt amplasate în Ucraina şi în câteva ţări europene, precum Promet Steel din Bulgaria cu o capacitate de 500.000 de tone pe an, Metinvest Trametal şi Ferriera Valsider din Italia cu o capacitate totală de 1,2 milioane de tone pe an. În Marea Britanie, compania deţine uzina Spartan UK care poate produce 200.000 de tone de oţel laminat pe an.

Acţionarii principali ai Metinvest B.V. (Holding Grup Metinvest) sunt: Grupul SCM (71,25%) şi Grupul SMART (23,75%), care administrează Grupul în calitate de parteneri.AGERPRES