Sincronizarea la sistemul energetic naţional s-a realizat la ora 5:02. Potrivit site-ului Transelectrica, la ora 10:15, energia nucleară acoperea 15% din producţia naţională, la o putere de 968 de MW. Cele două reactoare de la Cernavodă asigură, la puterea nominală de 700 de MW fiecare, aproape 20% din electricitatea ţării. 

Unitatea 1 a intrat în programul de oprire planificată începând cu data de 2 mai, în vederea efectuării lucrărilor de mentenanţă planificate, realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate. 

"În perioada opririi planificate s-au efectuat peste 10.500 de activităţi din următoarele programe: programul de mentenanţă preventivă şi corectivă; programul de inspecţii; programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate, conform cerinţelor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, care se poate efectua numai cu centrala oprită; programul de implementare a modificărilor pe proiect pe anumite sisteme/ echipamente/ componente", mai spun reprezentanţii Nuclearelectrica, potrivit Agerpres. 

Toate obiectivele opririi planificate au fost realizate în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă.