Accesul limitat la medicamente va avea impact asupra aderenţei la tratament a pacienţilor, cu implicaţii majore pentru viaţa şi sănătatea acestora. Peste 800.000 de pacienţi români riscă să nu mai poată beneficia de tratamente – dintre cele 123 de medicamente care nu vor mai fi disponibile, 55 dintre ele fie au alternative generice limitate, fie nu au un alt echivalent.

„Eliminarea diferenţei de preţ dintre medicamentele generice şi cele originale va duce la scăderea competiţiei de pe piaţa farmaceutică şi la diminuarea opţiunilor terapeutice. Având în vedere faptul că pacienţii deja semnalează că nu îşi mai pot găsi medicamentele pe piaţă şi în contextul în care lista de medicamente compensate nu este actualizată în mod constant, este vital ca toţi factorii decizionali implicaţi să îşi concentreze eforturile pentru a creşte accesul pacienţilor la medicamente nu înspre îngrădirea acestui drept pe care ei îl au” , a spus Adrian Grecu, Country Manager al Mylan România.

Ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a Ordinului de Ministru 703/2015 pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului sănătăţii nr. 75/2009 (denumit în continuare Ordinul de Ministru 703/2015), pacienţii care suferă de boli cardiovasculare vor avea cel mai mult de suferit, întrucât 28 dintre medicamentele la risc sunt pentru tratarea acestor afecţiuni1, în condiţiile în care, în România, bolile cardiovasculare sunt principala cauză a mortalităţii.

„Din perspectiva implementării Articolului 81 din Ordinul de Ministru 703/2015, România poate stabili un nou preţ minim, redus cu 35% faţă de media europeană, pentru alte 10 ţări membre UE pentru care este ţara noastră este ţară de referinţă. Dată fiind lipsa de predictibilitate a industriei farmaceutice, din ce în ce mai multe companii vor fi nevoite să îşi evalueze prezenţa în România raportat la investiţiile viitoare şi direcţiile strategice de dezvoltare de pe piaţa locală. În acelaşi timp, aş dori să subliniez faptul că prin prezenţa lor pe piaţa din România, companiile farmaceutice europene şi americane au dovedit consecvenţă în asumarea responsabilităţii”, a adăugat Adrian Grecu.

Mylan subliniază necesitatea ca autorităţile să elaboreze cât mai curând o nouă metodologie de calcul a preţului la medicamente, aceasta fiind de altfel semnalată de către industria farmaceutică în apelurile anterioare la dialog despre acest subiect, astfel încât pacienţii români să poată avea în continuare acces la tratament.