Desele propuneri de modificare a le­gis­lației fiscale dăunează mult afacerilor din România. Însă, pe lângă lipsa predictibilității – una dintre prostiile tradiționale ale guvernării de la noi, problema principală este că măsurile care sunt la un pas de a intra în vigoare au menirea de a da peste cap nu doar planurile companiilor, ci și administrația publică.

Despre toate acestea a vorbit la Capital LIVE, emisiunea revistei Capital care se difuzează pe Facebook și pe capital.ro, Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanță Fiscală şi Juridică, PwC România, Moldova şi Europa de Sud-Est. Aceasta este de părere că plata defalcată a TVA nu face bine economiei, dar susține că noua formă a măsurii, care ar urma să intre în vigoare, nu este atât de nocivă ca cea inițială.

„Cel mai bine ar fi ca Split TVA să nu existe! Ceea ce se întâmplă acum este bine. Eu știu că se urmărește scoaterea la lumină a celor care fac evaziune fiscală, dar nu cred că va fi un mare rezultat. Pentru faptul că s-a limitat, până la urmă, Split TVA la cei care nu-și plătesc datoriile la stat peste un anumit plafon sau cei care sunt în insolvență putem să înțelegem că am restrâns sfera, ceea ce-i bine și e mult mai sănătos decât să aplicăm peste tot, întrucât asta creea o mare problemă – nu era lumea pregătită, nici măcar administrația“, a explicat cunoscutul consultant fiscal.

Mihaela Mitroi a mai arătat și care ar fi riscurile aplicării măsurii propuse inițial, adică plata defalcată a TVA să fie generalizată. Pe de altă parte, a arătat că, și în actuala formă, măsura poate să afecteze mult mai multe companii decât se estimează. „Vor fi probleme de derulare a acestui proiect. Va trebui să fim capabili să se deruleze în condiții optime, să nu creem niciun fel de perturbări la nivelul în care activitatea economică e desfășurată în România. Dacă, din greșeală, cineva este băgat în acel registru cum că ar fi rău-platnic și, de fapt, el nu e, iar de aici se poate pe lanț să se creeze o grămadă de probleme pentru că clientul trebuie să vadă ce se întâmplă cu furnizorul. Dacă furnizorul apare în registru, iar el nu ar trebui să fie acolo, clientul nu plătește defalcat – toate aceste probleme care pot să apară trebuie gândite“, a explicat Mihaela Mitroi de ce, înainte de a fi aplicat un asemenea sistem, este nevoie o pregătire temeinică.

 

Cu alte cuvinte, orice eroare apărută poate să facă mult rău. „Poate că există date la nivelul Guvernului care demonstrează că prin introducerea acestui sistem, într-adevăr, nu vom mai avea evaziune fiscală și nu vom mai avea TVA neplătit. Dar, dacă vrem să-l facem, trebuie să fim extrem de bine pregătiți, cu toate mecanismele foarte bine stabilite, astfel încât să nu se întâmple vreun derapaj în modul de funcționare actual al societății“, a mai declarat liderul departamentului de taxe al PwC. 

Miza impozitului pe cifra de afaceri

La începutul anului, Guvernul a lansat o propunere curioasă – înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri. Ideea a creat un adevărat șoc printre companii. „Dacă la începutul anului știți că s-a discutat de impozit pe cifra de afaceri generalizat, mă bucur foarte mult că s-a renunțat la el, întrucât încălca directive europene. Acum se dorește să se introducă pentru cifre de afaceri de până la un milion. Marele câștig este dacă se introduce – și înțeleg că deja s-a acceptat, este o primă propunere – să fie opțional, adică pentru cei care au capitalul social de peste 45.000 de lei să fie opțional. Asta este foarte bine“, crede specialistul în fiscalitate.

Mihaela Mitroi a mai explicat și de ce obligativitatea impozitului pe venit a speriat managerii multor companii din România. „Dacă nu ai o marjă de profit suficient de mare – era un calcul cu 6,25 – atunci, practic, pierdeai bani. Dacă aveai o marjă de profit mică, 1% aplicat la cifra de afaceri comparativ cu un 16% la o marjă de profit foarte mică, tu practic plăteai mai mult. Atunci, nu era deloc rentabil. Iar acesta este doar unul dintre motivele care ar fi putut face acest impozit pe cifra de afaceri neatractiv“, a mai spus Mihaela Mitroi. Înregistrarea emisiunii, în care specialistul de la PwC a explicat pe larg plusurile și minusurile impozitului pe cifra de afaceri, a vorbit despre trecerea contribuțiilor sociale la angajați și a arătat cum se poate construi o carieră de succes în domeniul consultanței fiscale se găsește pe www.capital.ro și pe pagina de Facebook a revistei.