Parcul, amplasat la intrarea pe autostrada Bucureşti-Piteşti, a fost achiziţionat la pachet cu alte două centre logistice din Polonia de la dezvoltatorul austriac CA IMMO, suprafaţa totală a acestora fiind de 467.000 mp. Pe lângă activele operaţionale, investitorii au preluat şi aproape 165 de ha de teren pentru dezvoltare, în principal în Polonia şi România.

Parcul logistic din București, evaluat la circa 120 mil. euro în ultimul raport financiar al CA IMMO,  este cel mai mare dintre cele trei active nou achiziționate de P3, având o suprafață de 215.000 mp, ocupată în proporţie de 96-97%. Pe lângă Europolis Logistic Park, P3 a mai preluat şi 40 ha de teren pentru dezvoltare în aceeaşi zonă. Printre chiriaşii proiectului se numără e-Mag, Carrefour, Tibbett Logistics, Gebrüder Weis sau Interbrands.

“Acest portofoliu de proprietăți de clasă A situate în locații cheie, consolidează poziția P3 ca investitor de top pe piața logistică din Europa. Această tranzacție vine după recentele achiziții ale P3 din Italia și Cehia, și completează strategia companiei de a creşte după achiziția P3 de către TPG și Ivanhoé Cambridge, în octombrie anul trecut. În prezent, P3 operează peste 2,9 milioane de m2 de centre moderne de depozitare și distribuție și deține unul dintre cele mai mari portofolii de terenuri pentru dezvoltare logistică din Europa. Această achiziție aduce un cash flow semnificativ care va oferi randamente atractive pentru investitorii noștri“, a declarat Ian Worboys, CEO-ul P3.

Dezvoltatorul imobiliar tatonează piaţa imobiliară românească din 2010, când a fost angajat de Europa Capital, parte a grupului Rockefeller, să dezvolte un parc industrial la Turda. Până în 2011, P3 a oferit o serie de servicii  celor de la Europa Capital, însă dezvoltarea de la Turda a fost amânată şi ulterior direcţionată spaniolilor de la Graells & Llonch. Acum, Europa Capital vrea să vândă terenul de 22 de hectare pe care a început să construiască zece depozite de câte 1.000 mp fiecare, dedicate IMM-urilor, iar P3 este pe lista scurtă a cumpărătorilor vizaţi. Aceasta ar putea reprezenta a doua investiţie a P3 în România, care a anunţat la finalul anului trecut că se află în negocieri pentru construcţia la comandă a 150.000 mp de spaţii logistice în România.

În Polonia, investitorul a cumpărat un parc logistic din localitatea Blonie, cu o suprafaţă de 177.000 mp. Printre chiriași se numără Bayer, IBM, Orange, Triumph și retailerul online Allegro. Această proprietate dispune de 17 ha de teren pentru noi dezvoltări. Al doilea parc logistic se află lângă Piotrkow, la Sud-Est de orașul Lodz, în centrul Poloniei. Acesta oferă 75,000 mp de spații și este situat pe un teren de 120 ha, cu potențial pentru alte noi dezvoltări. Kühne & Nagel, FM Logistic și InPost sunt cei mai mari chiriași ai parcului.

David Bonderman şi James Coulter, fondatorii TPG Capital, s-au cunoscut în timp ce lucrau pentru grupului miliardarului Robert Bass. Cei doi au plecat pe cont propriu şi au fondat TPG Capital, cu sediul în Fort Worth, Texas. Au investit 66 mil. dolari în Continental Airlines, care se afla în pragul falimentului, şi au ajuns să scoată un profit de 640 mil. dolari de pe urma primului lor „deal“. Astăzi, TPG Capital este considerată una dintre cele mai mari firme de private equity din lume, cu active în administrare în valoare de 55,3 mld. dolari. David Bonderman are o avere estimată la 2,7 mld. dolari, în timp ce James Coulter de 2,1 mld. dolari, potrivit publicaţiei americane Forbes.  

Citeşte şi «Vulturii» americani ciugulesc proprietăţi româneşti