„În cele două zile de documentare pe teren, plus restul documentărilor mele, am văzut ilegalităţi, abuzuri, o exploatare total iresponsabilă, o nesimţire în ceea ce priveşte exploatarea, probabil şi pentru că ei cred că nu vor fi traşi vreodată la răspundere, că nimeni nu va face vreodată vreun control real. Nu ştiu care sunt cauzele, ori o legislaţie prea permisivă, ori că legislaţia nu se aplică. Dar concluzia este foarte clară, şi anume, că parcurile naţionale se degradează într-un ritm incredibil de rapid, aşa încât nu ştiu în ce măsură, dacă lucrurile vor continua la fel, vom mai putea vorbi de parcuri naţionale în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat vicepreședintele USR.

Goțiu crede că prima soluţie pentru oprirea unor astfel de practici este înăsprirea  legislaţiei sau o supra-reglementare la nivel de metodologie, respectiv, contravenţii, ridicări şi anulări de avize, luarea dreptului de a mai exploata păduri, până la fapte încriminate penal. 

„Oricât de bună ar fi legea, dacă o interpretăm cu rea credinţă vom avea tot astfel de rezultate. O altă problemă se referă la faptul că este foarte greu ca un organism care are scopuri comerciale, cum e Romsilva, să devină un protector al pădurilor. Nu ştiu ce am putea schimba în gena unor şefi de la Romsilva, deşi am găsit oameni foarte dedicaţi, că principalul lor scop este să producă bani, indiferent de distrugerile pe care le lasă în urmă şi care niciodată nu se cuantifică”, a mai declarat Goţiu.