Manevrele militare, numite 'Ulchi Freedom', care, conform Ministerului Apărării sud-coreean, vor dura până la 28 august, sunt o simulare prin calculator, dar mobilizează totuşi 50.000 de sud-coreeni şi 3.000 de americani.

Este unul dintre numeroasele exerciţii anuale desfăşurate de cele două ţări şi prezentate de Washington şi Seul ca având un caracter pur defensiv.

Phenianul, care le consideră o provocare, a ameninţat SUA cu o 'ripostă militară extrem de puternică' dacă manevrele au loc.

O încăierare militară accidentală ar putea degenera şi conduce la un conflict 'generalizat', a avertizat săptămâna trecută Comisia nord-coreeană pentru Reunificarea Paşnică a Coreii (CRPC), care se ocupă de problemele intercoreene.

Exerciţiul survine în contextul în care peninsula se confruntă cu o amplificare a tensiunilor în urma unui atac cu mină antipersonal imputat Phenianului de către Seul.

Doi militari sud-coreeni au fost răniţi în explozii, la 4 august, în apropiere de frontieră.

Ca represalii, Coreea de Sud a reluat difuzarea de mesaje care denunţă provocările nord-coreene prin amplificatoare instalate la frontieră, care erau oprite de peste zece ani.

Phenianul, care a dezminţit vineri că ar fi jucat vreun rol în explozii, a cerut ca Seulul să oprească războiul de propagandă, sub ameninţarea că va declanşa o acţiune militară sub forma unor 'atacuri oarbe'.AGERPRES/