La opt ani de la tranzacția prin care Mircea Lucescu i-a vândut lui Fredy Robinson pachetul majoritar de acțiuni la firma de asigurări Croma, cei doi reiau negocierile pentru a evita tranșarea disputei la tribunal. Divergențele dintre cei doi au început în primele luni ale anului 2004, la scurtă vreme după ce Lucescu a vândut pachetul majoritar de acțiuni de la Croma firmei Kolal BV (la care Eurom Bank, actuală Leumi, era acționar), reprezentată de israelian.
Litigiul a ajuns din nou în instanţă, la finalul lunii ianuarie, când a avut loc un nou termen de judecată în procesul care durează de șapte ani. „Nu reușesc să dau de el“, spune Mircea Lucescu, care l-a angajat ca reprezentant al său în instanță pe avocatul Laurențiu Stancu. Una dintre explicațiile pentru durata procesului este faptul că sediul firmei Kolal s-a schimbat în toți acești ani, iar citațiile nu au ajuns la destinatar.
„Inițial, firma era înregistrată în Amsterdam, apoi și-a mutat sediul în Israel, în prezent revenind cu rezidența fiscală în Olanda“, explică pentru Capital avocatul Stancu. „Ultima citație au recepţionat-o în Israel, cu semnătură de primire, însă termenul din ianuarie a fost reprogramat pentru 14 aprilie, întrucât compania și-a mutat din nou sediul, în Olanda, iar citația a fost expediată în Israel“, adaugă acesta.
Cine are dreptate?
În urma tranzacției din 2003, Kolal BV s-a angajat să-i plătească lui Mircea Lucescu cash 300.000 de euro în decursul a zece ani, cu sume fixe anuale de 30.000 de euro.
„Le-am dat o companie cu 42 de filiale, o clădire cu valoare mare, câteva autoturisme (Mercedes și Mitsubishi) și n-am primit nimic. Dacă nu vindeam în 2004 şi mai aşteptam doi ani, când a fost un boom, aş fi făcut o afacere extraordinară“, spune Mircea Lucescu pentru Capital. În 2006, după nenumărate somații de plată, antrenorul i-a acționat în judecată pe cumpărătorii afacerii Croma, cerând plata ratelor scadente până la vremea respectivă, mai precis 90.000 de euro. Forul de judecată i-a dat dreptate, în 2007, iar potrivit lui Laurențiu Stancu, Kolal recunoaște creanța pentru primii trei ani. În același an însă, Kolal a intentat un proces pe drept comun prin care solicită nulitatea contractului cu Mircea Lucescu. „Printre argumentele lor a fost și faptul că societatea nu a fost înscrisă la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), lucru total fals!“, precizează Stancu. Potrivit unei decizii a CSA din aprilie 2004, Croma are activitatea interzisă, iar din august i s-a retras autorizația de funcționare.
Fredy Robinson vrea împăcare amiabilă
Ce spune Fredy Robinson în apărarea sa? „În 2003, Mircea Lucescu și Fredy Robinson au decis realizarea unui acord comun. Blocul Național Sindical (BNS) a primit cu titlu gratuit acțiuni la Croma (potrivit Registrului Comerțului, BNS deține 10% din acțiunile companiei – n.red.), iar compania trebuia să realizeze proceduri de asigurare pentru BNS în țară, respectiv asigurarea patrimoniului deținut de sindicat“, explică, pentru Capital, avocatul Cătălin Dancu, cel care a intermediat tranzacția, menționând că BNS nu a realizat acest lucru. Contactat de Capital, Dumitru Costin, liderul BNS, a declarat că și-ar fi putut respecta angajamentele, dar compania trebuia să funcționeze legal.
„Era o companie muribundă… Au fost unii care au profitat de absența lui Mircea Lucescu, l-au păcălit pe Robinson să cumpere Croma, deși compania avea probleme. S-a încercat ridicarea companiei“, afirmă sindicalistul. Potrivit lui Cătălin Dancu, Fredy Robinson a venit, zilele trecute, în România pentru a rezolva problemele cu Mircea Lucescu pe cale amiabilă.
Pe cât de priceput este Mircea Lucescu la fotbal, pe atât de ghinionist este în afaceri. Potrivit Registrului Comerțului, antrenorul figurează în acționariatul a 11 companii, ultima fiind înființată în 2001. „Nu mai vreau să fac afaceri în România, vreodată. Prefer să țin banii în bancă și atât“, declară el pentru Capital.