"Să știm în 2016 cum vor evolua taxele și impozitele până în 2026 — asta înseamnă predictibilitate. Nu venim în ajun de alegeri și schimbăm toată arhitectura taxelor și impozitelor numai așa că unul crede că dă bine la popor", a spus Iohannis, la Adevărul Live.

"Dă foarte prost, fiindcă oricine în România și-a dat seama, între timp, că nu așa se abordează lucrurile. Ele trebuie discutate, răsdiscutate, evaluate, măsurate și atunci putem să ne gândim, da, ok, haideți să reducem câteva taxe pentru că sunt birocratice și nu avem nevoie, haideți să lăsăm altele. (…) Cum își imaginează cineva că această chestiune, care nu a fost rezolvată în ultimii ani, se rezolvă într-o săptămână renunțând la taxa radio-tv. Poate este bine, poate e rău. Fără o evaluare și fără un plan pe termen lung nu se pot dezvolta lucrurile. Această modalitate heirupistă este fundamental contraproductivă și dăunătoare României", a mai spus preşedintele.

Întrebat dacă va promulga legea privind eliminarea celor 102 taxe, șeful statului a răspuns: "Pe mine această abordare nu m-a convins deloc, nu se poate lucra așa. Ce să-și imagineze un antreprenor că astăzi există unele taxe și peste o săptămână alte taxe că vine campania electorală. Asta înseamnă predictibilitate?".

El a subliniat că aceste lucruri trebuie discutate și cu mediul de afaceri, cu sindicatele, societatea civilă. "Trebuie să existe o discuție așezată, serioasă, împreună cu experții", a spus președintele Iohannis.

Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativă a PSD privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017.

În timpul dezbaterii propunerii de lege în plen, liderul senatorilor PNL, Ion Popa, a solicitat retrimiterea actului normativ la comisia de specialitate pentru două săptămâni, adăugând că 'în caz contrar, senatorii liberali vor vota 'împotrivă''. Propunerea de retrimitere la comisie a fost însă respinsă cu 83 de voturi 'împotrivă' şi cu 24 de voturi 'pentru', conform Agerpres.

'Fără îndoială că această propunere, la început de sesiune, este foarte importantă şi cu un impact bugetar semnificativ. De aceea, susţin propunerea făcută de colegul Teodor Atanasiu, şi anume să retrimitem la comisie pentru a avea o dezbatere mult mai aprofundată şi aplicată pe această lege, timp în care poate exista şi o dezbatere publică. În acelaşi timp, vă rog, ca cel puţin pentru această propunere legislativă, să nu limitaţi dezbaterile în plen. Este foarte important ca toţi colegii noştri, dacă au, să îşi exprime un punct de vedere. În caz contrar, vă anunţ că senatorii liberali vor vota împotrivă', a declarat Popa.

În replică, preşedintele de şedinţă, vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru (PSD), a susţinut că este normal ca în Senat să fie exprimate puncte de vedere diferite, însă 'decizia se ia prin vot'.

'Este punctul de vedere al unui grup parlamentar exprimat prin liderul grupului parlamentar. Eu bănuiesc că dvs. nu aţi rostit sau aţi lăsat să se înţeleagă o ameninţare cu 'în caz contrar'. Suntem în plenul Senatului, mi se pare firesc să avem puncte de vedere diferite, mi se pare firesc să le discutăm. Decizia se ia prin vot. Asta cu 'în caz contrar' nu pică bine niciunuia dintre cei 120-130 de senatori', a spus Chelaru.

Potrivit expunerii de motive, propunerea de lege, semnată şi de liderul PSD, deputatul Liviu Dragnea, urmăreşte 'reducerea timpilor petrecuţi la cozi, în faţa ghişeelor, pentru plata acestor taxe, dar şi eficientizarea activităţii instituţiilor publice prin simplificarea şi fluidizarea proceselor interne'.

Între taxele care vor fi eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la registrul comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.

AGERPRES